Een lezing geven voor de medewerkers van TomTom, of beslissen welke reclame geplaatst wordt op het YouTube-kanaal van Transavia. Als 'Baas van Morgen' mogen kinderen het allemaal doen.

Normaal gesproken zat de 15-jarige Lina nu op school, maar vandaag zit ze een dag lang op de stoel van de directeur. En Lina is niet de enige, ook 199 andere kinderen zijn voor één dag de baas van een groot bedrijf. Sinds 2003 wordt het project 'Baas van Morgen' georganiseerd door Jongeren Included (JINC).

Een steuntje in de rug

Het doel is om kinderen een steuntje in de rug te geven. De 'Baas van Morgen' brengt middelbare scholieren in contact met mannen en vrouwen die aan het hoofd staan van een grote onderneming. Zo komen ze binnen in een wereld die ze nog niet kennen en kunnen ze contacten leggen.

Lina wordt thuis persoonlijk opgehaald door Erik Jan Gelink, de commercieel directeur van Transavia. Samen rijden ze naar Schiphol. Lina neemt voor één dag de taken van hem over. Ze gaat naar de hangar waar vliegtuigen staan en mag beslissen welk reclamefilmpje van Transavia op YouTube moet komen.

Aan twee kanten leerzaam

Het blijkt leerzaam om te merken dat er veel verschillende dingen gebeuren binnen een groot bedrijf als Transavia. "Het is echt samenwerken in zo'n bedrijf. Het is niet alleen maar achter je computer zitten." Bij het inspecteren van de vliegtuigen, beseft Lina goed hoe belangrijk dat is. "Je moet hier heel goed letten op de veiligheid, want anders kan iets echt misgaan."

Lina leert veel over wat de directeur doet, maar ook de directeur blijkt veel van Lina te kunnen leren. "Het is leuk om te horen wat haar ideeën zijn bij wat we laten zien", vertelt Erik Jan Gelink. "We lieten formats op YouTube voor de jongere generatie aan haar zien. Het is dan goed om te zien wat ze daar van vindt."

'Mocht er ooit iets zijn, bel me dan'

Ike Iyere kon twee jaar geleden een dag aan de slag als directeur van TomTom. "Ik kwam eigenlijk gewoon om te genieten van een dag zonder school", zegt hij. Het werd veel meer dan dat: op het hoofdkantoor werd Ike heel serieus genomen. Hij moest voor een volle vergaderzaal uitleggen hoe het bedrijf meer jongeren kan bereiken. Hij adviseerde TomTom om zich meer op social media te richten.

Na afloop van de dag ontving Ike een visitekaartje van de baas. 'Mocht er ooit iets zijn, bel me dan', zo zei hij tegen Ike. En dat deed hij. Na zijn dag als 'Baas van Morgen' liep Ike stage bij TomTom en werkte hij op de Helpdesk. Hierdoor besloot hij zich op de IT te gaan richten. Nu, twee jaar later, werkt Ike op de IT-afdeling van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Die ene dag als 'baas' is een enorme springplank voor zijn carrière geweest.

Lina was voor een dag 'de baas' van Transavia.