Afgelopen week speelde de Brabantse darter Berry van Peer in de Grand Slam of Darts, en daar ging het mis vanwege 'darteritus'. Dat is een geheimzinnige blokkade waardoor de darter zijn pijl niet meer kan loslaten. Soms duurt het tientallen seconden voordat het pijltje eindelijk vliegt. Van Peer maakte het, helaas, al eerder mee, en hoorde toen hoe het gejoel en boegeroep van het publiek achter hem aanzwol.

Blokkade

Sportpsycholoog Rico Schruijers legt uit dat de blokkade er vooral mee te maken heeft dat de sporter een keer eerder, in een soortgelijke situatie, slecht heeft gepresteerd. In de nieuwe situatie wordt de oude angst weer gewekt en dat remt de werking van het lichaam. 

Bewegingswetenschapper Lieke Schiphof van het Kenniscentrum Sport legt uit dat vooral de goed getrainde mensen zijn die, wanneer ze teveel gaan nadenken over de taak die ze moeten uitvoeren, in de problemen komen.

Het goede nieuws is: je kunt er ook vanaf komen. Mentale training, mindfulness en ademhalingsoefeningen bieden soelaas. Lieke Schiphof vertelt ook dat golfers, die ook met het probleem te maken hebben, het wel eens proberen met het doorbreken van hun routine, door te putten met de golfcub in hun andere hand bijvoorbeeld. Dat helpt soms ook. 

Feit of Fictie?

Kortom: darteritus is een feit, het is een echt bestaande aandoening.