Ondanks allerlei campagnes en initiatieven lukt het maar niet om meer mannen voor de klas te krijgen. Het aantal meesters op de basisschool is de afgelopen jaren verder afgenomen.

Op elfhonderd basisscholen geeft geen enkele man meer les, meldt het AD vandaag. Dat is 1 op de 6 scholen. Vijf jaar geleden ging het om achthonderd scholen.

Scholen waar geen mannen werken lukt het nauwelijks om mannen aan te trekken. Zij kiezen liever niet voor een werkplek waar alleen vrouwen werken. Andere problemen zouden het beperkte salaris, het gebrek aan carrièrekansen en het beperkte aanzien van het beroep zijn. De verwachting is dat door een pensioengolf het aantal mannen in het onderwijs alleen maar verder af gaat nemen.

Experts noemen de situatie zorgelijk, omdat meesters voor jongens als rolmodel kunnen fungeren. Ook brengen ze andere ideeën in de klas.

Hoe komt het dat mannen niet op basisscholen willen werken? Journalist Mark van der  Werf komt als zij-instromer voor de klas te staan, maar haakt al snel af. Hij mist contact met mannelijke collega’s: het merendeel is vrouw. Hij schreef er het boek Meester Mark draait door over. 

Ook gaat EenVandaag langs bij een basisschool en spreekt met een juf en leerlingen over het probleem.