Hoe kom je aan voedsel in een door oorlog geteisterde stad? Hoe onderhoud je contact met familie ver weg? In Radio EenVandaag elke week het dagboek van Leila.

Leila is 24 jaar oud. Ze groeit op in Salamiyah en verhuist op 19-jarige leeftijd voor een viool-opleiding aan het conservatorium van Homs. Maart 2011 begint daar de Arabische Lente met de eerste vreedzame demonstraties. Inmiddels staat Homs symbool voor de uitzichtloze oorlog waar de Arabische Lente in Syrië op is uitgelopen.

In Radio EenVandaag elke week een verhaal over het dagelijks leven in een oorlog die de headlines niet vaak meer haalt. Leila is een pseudoniem. Vanwege de veiligheid wil ze niet met haar echte naam op de radio.

In deze aflevering Leila's ervaringen met gisteren vermoorde pater Frans van der Lugt. Samen wandelden ze geregeld in de heuvels bij Homs. Wat was Van der Lugt voor een man?

De pater was een bekend figuur in Homs. Op Facebook delen vandaag veel Syriërs hun herinneringen aan en foto's met 'pater Frans'. Een selectie van deze foto's ziet u hieronder.

Op de Facebookpagina Al Hamadiya Community deze foto van het graf van Frans van der Lugt. Dat de Nederlandse pater al begraven is, is nog nergens bevestigd. Vandaag verklaarde provinciegouverneur Talal al-Barazi nog aan het Spaanse persbureau EFE dat Van der Lugt in zijn huis ligt opgebaard.