Vandaag is het precies zestig jaar geleden dat er officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Op het Rode Plein in Moskou is naar aanleiding hiervan een herdenkingsparade gehouden om de 'Dag van de Overwinning' te herdenken.

President Bush, premier Balkenende, president Poetin en andere staatshoofden en regeringsleiders waren hier aanwezig om de plechtige parade op het Rode Plein gade te slaan.

Rode Plein

Het Rode Plein deed zijn naam vandaag eer aan. Het plein was overwegend rood door de vaandels uit de tijd van de Sovjetunie en meer dan 7000 militairen en 2500 Russische veteranen uit de Tweede Wereldoorlog namen op het Rode Plein deels in uniformen van het Rode Leger aan de parade deel.

Steeds minder veteranen

Hitler overrompelde het Rode Leger in 1941 met operatie Barbarossa. Miljoenen soldaten sneuvelden hierbij. Van de oorlogsveteranen die de oorlog wel overleefden zijn er in Rusland steeds minder. Oorlogsveteraan Michail Titov was één van de jongste soldaten en overleefde de oorlog ook. TweeVandaag gaat met hem op pad door de voormalige slagvelden in Rusland. In de studio een gesprek met Ruslandkenner Alexander Munninghoff over de herdenking.