Machteld Versnel (1940-2019) is maandagnacht overleden. Het oud-D66-Kamerlid zat de laatste jaren van haar leven in een verpleeghuis vanwege dementie. En dat had ze nooit gewild. Daarom had ze juist jaren eerder een euthanasieverklaring laten opstellen.

'Een Bilthovens meisje met een hart voor Utrecht is van ons heengegaan', staat er op de rouwkaart van Machteld Versnel. Ze overleed afgelopen maandagnacht op 78-jarige leeftijd. Versnel kwam in 1970 in de gemeenteraad van Utrecht voor D66. In 1989 trad ze toe tot de Tweede Kamer.

Hard gelag

Machteld Versnel had samen met haar man Hans een euthanasieverklaring op laten stellen. "De huisarts vroeg ons waarom wij een euthanasieverklaring wilden. Toen zeiden Machteld en ik bijna in koor: 'Het verpleeghuis'", vertelt Hans. Door haar ziekte werd dat toch haar lot. Machteld raakte wilsonbekwaam en leek niet uitzichtloos en ondraaglijk te lijden waardoor de verklaring niks meer waard bleek.

Twee jaar terug sprak EenVandaag uitgebreid met haar man Hans en zoon Diederik. Ze vertelden dat het een hard gelag was dat uitgerekend Machteld dement in een verpleeghuis was terecht gekomen. "Zowel Machteld als ik hebben ervaren wat het betekent als je dement bent. Dat was een schrikbeeld voor ons", vertelt Hans.

Bekijk hier de tv-reportage uit 2017.

Lees ook