Coalitiepartij D66 wil per direct een einde aan inwijdings- en ontgroeningsrituelen binnen Defensie. Dat laat de partij aan EenVandaag weten naar aanleiding van nieuwe berichten over misstanden bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen.

"De misstanden bij Defensie blijken veel omvangrijker dan bekend was. Dit is misselijkmakend en ontoelaatbaar”, zegt D66-kamerlid Salima Belhaj. “Stop alle inwijding – en ontgroeningsrituelen bij Defensie totdat er heldere regels zijn en duidelijk is wat er nodig is deze cultuur te verbeteren.”

Prostituees, drank en drugs, mishandeling en vernieling

Volgens een rapport dat in handen is van dagblad De Volkskrant blijkt dat in 2015 duidelijk werd dat er meerdere misstanden waren op de kazerne in Schaarsbergen. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de toenmalige kazernecommandant, schetst een beeld van drank- en drugsmisbruik, bezoekjes van prostituees en vernielingen en diefstallen. Dat komt nog bovenop de recente berichtgeving van vernedering, mishandeling en verkrachting van drie militairen.

Oud-Defensiemedewerker Victor van Wulfen staat in contact met deze militairen. Het gaat volgens hem niet goed met ze: de gebeurtenissen hebben grote impact gehad op de jongens. Nu dit rapport via de Volkskrant naar buiten komt, is voor hem de maat vol: “Er moet snel worden begonnen met een grote schoonmaak. Het liefst vanuit de top van het ministerie. Als je een trap schoonmaakt begin je bovenaan.”

'Meer geluiden uit andere delen van het land'

Annemarie Snels  van vakbond AFMP heeft de afgelopen tijd veel  klachten ontvangen van andere militairen. “Dit is niet Schaarsbergen alleen. Dit speelt breder binnen Defensie. We hebben geluiden uit andere delen van het land gekregen. Dat varieert van pesterijen tot mishandelingen.” Snels hoopt dat iedereen met klachten zich meldt bij het nieuwe onafhankelijke en externe meldpunt. Via dit meldpunt hopen de bonden en Defensie een goed beeld te krijgen van de situatie binnen Defensie. 

Ook kamerlid Belhaj van D66 zegt nog steeds meldingen te ontvangen. “Ik krijg nog veel signalen van mensen die bang zijn voor ontgroening- en inwijdingsrituelen. Stop daar nu mee. Totdat er heldere regels zijn die nageleefd worden door de hele organisatie, geen ontgroening en inwijdingsrituelen meer. Daar moet de staatssecretaris voor zorgen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.