Eindhoven Airport en Rotterdam Airport mogen, als het aan D66 ligt, niet verder uitbreiden. De partij wil voorlopig een einde aan de groei van het vliegveld, zo laat D66-Kamerlid Jan Paternotte aan EenVandaag weten.

Volgens Jan Paternotte van D66 is er voor de twee vliegvelden een pas op de plaats nodig en geen groei. "Er valt pas weer over groei van de twee vliegvelden te praten als de CO2-uitstoot, de fijnstofuitstoot en geluidsoverlast omlaag zijn gegaan."

'Groei lijkt mij onverstandig'

Het niet toelaten van extra vluchten op de twee vliegvelden is volgens D66 nodig vanwege meerdere redenen. "In de omgeving Eindhoven zie je dat steeds vaker mensen last hebben van hun gezondheid door de enorm snelle groei van Eindhoven Airport. Eindhoven is de snelst groeiende luchthaven van Nederland."

In Rotterdam heeft de provincie plannen om de luchthaven uit te breiden door de helikopters te verplaatsen. "Ook dat lijkt mij heel onverstandig, want dat levert vooral nieuwe vakantievluchten op die niet zoveel bijdragen aan de banen en de economie in de regio", zegt Paternotte.

'Kamermeerderheid' voor plan D66

Vanaf het Eindhovense vliegveld vertrekken jaarlijks 41.500 vluchten. Vanaf Rotterdam zijn dat er zo'n 20.000.

Jan Paternotte rekent zelf op een Kamermeerderheid voor het plan dat hij samen met de ChristenUnie morgen in de Tweede Kamer wil indienen tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Coalitiepartner VVD is tegen. "We hebben in de coalitie een open gesprek over luchtvaart waarbij we weten dat de VVD veel meer luchtvaart wil en dus veel meer vliegtuigen", aldus Jan Paternotte. "Wij vinden dat er juist een meerwaarde moet zijn voor de economie en de regio en dat zien wij bij deze twee vliegvelden niet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.