Halbe Zijlstra overlegt op het ministerie van Financiën over de salarissen van leraren in het basisonderwijs. Het plaatsvinden van dit crisisberaad kwam naar buiten tijdens de uitzending van Radio EenVandaag. De lerarensalarissen zetten op deze warme dinsdag de relatie tussen de demissionaire regeringspartijen VVD en PvdA op scherp. Vrijdag leek het er nog op dat beide partijen hadden besloten 270 miljoen euro te besteden aan de verbetering van het inkomen van basisschoolleraren. 

Volgens Lodewijk Asscher gooien de formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, nu roet in het eten. Volgens hem willen zij dat dit besluit wordt genomen aan de onderhandelingstafel. En de vraag is of zij dit geld dan wel willen besteden aan de salarissen van leerkrachten, want de partijen hebben zo hun eigen wensen. In D66-kringen wordt verzuchtend gereageerd dat de lerarensalarissen als onderwerp niet op de formatietafel liggen, zij laten dit aan het demissionaire kabinet. VVD en PvdA moeten er maar samen uitkomen.

Over twee dagen moet de begroting af zijn, want uiterlijk 31 augustus moet de minister van Financiën de begroting versturen naar de Raad van State. Het kan zomaar zijn dat Lodewijk Asscher zijn handtekening niet wil zetten, en dan valt het demissionaire kabinet alsnog.