Makelaars roepen dat het weer lente is op de huizenmarkt. Meer mensen komen huizen bezichtigen en er worden ook daadwerkelijk meer woningen verkocht. Zo noemt Makelaarsland afgelopen maand de beste januarimaand sinds de crisis is uitgebroken. Volgens het makelaarskantoor zijn er in die maand ruim twaalfduizend huizen verkocht. Dat zijn er twee keer zoveel als een jaar eerder.

En met 180.000 bezichtigingen zijn in januari de meeste aanvragen van de laatste vijf jaar gedaan. Ook voor februari constateert het makelaarskantoor een stijgende lijn. Betekent dit dat de bodem is bereikt en dat het vertrouwen in de woningmarkt terug is?

EenVandaag ging op bezoek bij Leon Tindemans, die in Leerdam pas zijn eerste huis heeft gekocht. Hij is sinds een paar jaar zelfstandig ondernemer en durfde het nu aan zo’n grote aankoop te doen.

Het lijkt erop dat het nu een goede tijd is om een woning te kopen, want de hypotheekrente is relatief laag en huizen zijn sinds de zomer van 2008 ruim 20 procent goedkoper.

Maar is dat ook goed nieuws voor mensen die nu hun koopwoning tegen een redelijke prijs willen verkopen? Om die vraag te beantwoorden, bezocht EenVandaag Jacqueline Schoonhoven. In 2011 raakte zij haar huis in Amsterdam aan de straatstenen niet kwijt, maar onlangs lukte het haar in een paar weken wel.

Het EenVandaag Opiniepanel spreekt zich ook uit over het vertrouwen in de woningmarkt. Gijs Rademaker presenteert de resultaten op de radio en vanavond in de tv-uitzending.

In Radio EenVandaag emeritus hoogleraar volkshuisvesting Hugo Priemus over het optimisme op de woningmarkt. Ook een gesprek met een huizenbezitster die genoodzaakt is om haar huis te verkopen.

Interview Hugo Priemus (vanaf 3.45 min)