Moet de Europese Unie wel of niet economische sancties opleggen aan Rusland? De ministers van Buitenlandse Zaken uit alle EU-lidstaten komen vandaag in Brussel in spoedberaad bijeen over de crisissituatie in Oekraïne.

Rusland heeft pantservoertuigen klaar staan om de Krim binnen te vallen. Met deze maatregelen zou Rusland de staatssoevereiniteit van Oekraïne ernstig bedreigen. De vraag is of er economische sancties aan Rusland zullen worden opgelegd om zo druk uit te oefenen. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft zich al eerder uitgesproken tegen eventuele sancties.

Maar waarom is hij tegen deze sancties als Oekraïne dermate bedreigd wordt? En in hoeverre spelen oliebelangen een rol in de besluitvorming over maatregelen tegen Rusland?

EenVandaag spreekt met de voormalige secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer. Hij vindt de invasie een grove schending van de soevereiniteit van Oekraïne en verwacht dat de EU later vandaag met sancties zal komen. 

Daarnaast Aad Correljé, hij is olie- en gas specialist aan de TU Delft. Correspondent en Ruslandexpert Pieter Waterdrinker is op dit moment op de Krim en volgt de ontwikkelingen daar op de voet.

De ontwikkelingen live volgen? NRC heeft een liveblog.