Tweede Kamerlid Hero Brinkman is uit de PVV-fractie gestapt. Dat maakte hij vanmiddag tijdens een persconferentie bekend. Een twist over het Polen-meldpunt bleek de druppel. Brinkman blijft wel in de Tweede Kamer, als zelfstandig kamerlid.

EenVandaag volgde Hero Brinkman vandaag op de voet, zowel voor als na zijn persconferentie. Vanavond in de uitzending uitgebreid aandacht voor de situatie rond Brinkman en de PVV. We spreken met politiek commentator Kees Boonman en Gijs Rademaker presenteert de uitkomsten van het onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel naar wat de PVV-kiezers vinden van het vertrek van Brinkman.

"Al mijn pogingen de PVV tot een partij te maken waar mijn zoon over dertig jaar nog op kan stemmen, zijn continu gedwarsboomd," zo lichtte Brinkman zijn besluit toe. "Men wil niet werken aan een PVV voor de toekomst."

"Een partij die in een gedoogconstructie mede verantwoordelijk is voor het bestuur van dit land moet de compromis zoeken. We kunnen niet eenieder tegen ons in het harnas jagen en vervolgens verwachten dat ze ons helpen, als we ze nodig hebben. Je moet niet hele groepen mensen wegzetten, zoals nu met de MOE-landers gebeurt. Zo werkt het niet."

De uitgelekte mail van Brinkman is niet behandeld in het fractieoverleg van vanochtend. "Dat is voor mij onacceptabel," zei Brinkman. Volgens Brinkman hebben meer PVV-kamerleden bezwaren tegen het Polen-meldpunt.

Maar Brinkman stapt niet uit de Tweede Kamer: "Ik zal de coalitie absoluut niet laten vallen. Rutte en zijn team heeft mijn vertrouwen. Als eenmansgroep kan ik niet mijn eigen handtekening onder het gedoogakkoord eisen. Ik stel geen exceptionele eisen, vooralsnog eis ik niets van het kabinet."

De stap van Brinkman houdt in dat de gedoogcoalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer verliest. Daarom zal het kabinet moeten gaan zoeken naar partners om haar wetsvoorstellen door de Kamer te loodsen.

Redacteur Johan Boef schrijft: Het opstappen van PVV-Kamerlid Hero Brinkman kwam niet bepaald als een donderslag bij heldere hemel. Al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 betrok hij stellingen die hij sindsdien niet meer heeft verlaten. Kijk hier voor het hele verhaal.

Kijk op de dossierpagina voor de laatste ontwikkelingen.