De problemen met zogenoemde kansloze asielzoekers stapelen zich verder op. Vandaag werd bekend dat medewerkers van asielzoekerscentra zich ernstig bedreigd voelen door de Noord-Afrikaanse jongemannen. 

Ze zouden alles stelen "wat los en vast zit", blowen, drinken en tot diep in de nacht overlast veroorzaken. En ze zetten niet alleen de asielzoekerscentra op stelten, ook erbuiten zorgen ze al maanden voor grote problemen. De burgemeester van Groningen trok onlangs aan de bel vanwege het hoge aantal zakkenrollende Marokkaanse asielzoekers in de stad. 

Eerder deze week besloot staatssecretaris van Justitie Dijkhoff een extra politiemacht richting Ter Apel en omgeving te sturen, omdat de situatie daar totaal uit de hand dreigt te lopen. Zo trok een groepje mannen afgelopen woensdag een veertienjarig meisje van haar fiets en probeerde haar te bestelen. Dijkhoff wil deze groep daarom sneller het land uitzetten. 

Maar is dat wel mogelijk? En waar komen deze bijna tweeduizend Noord-Afrikaanse mannen opeens vandaan? In EenVandaag Arjen Leerkes, migratie-expert aan de Eramus Universiteit. Hij doet onderzoek naar de achtergronden en de beweegredenen van criminele asielzoekers. Volgens Leerkes gaat het om een in Europa rondtrekkende groep Noord-Afrikaanse criminele jongemannen die nergens wordt toegelaten, maar ook niet uitgezet kan worden.

In Radio EenVandaag een gesprek met Marokko-kenner Paolo de Mas over waarom Nederland er maar niet in slaagt deze criminele asielzoekers terug te sturen naar Marokko en Algerije, hun thuislanden die als veilig zijn aangemerkt. Vreemdelingenadvocaat Sjoerd Visser uit Stadskanaal staat regelmatig uitgeprocedeerde asielzoekers uit Marokko en Algerije juridisch bij. Zijn kantoor zit vlakbij het azc in Ter Apel. Hij vertelt over zijn ervaringen met hen.

Verslaggever Harm Atteveld bracht een bezoek aan Ter Apel, het dorp bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers.