Steeds meer crèches weigeren niet-gevaccineerde kinderen vanwege besmettingsgevaar. Maar het is onduidelijk of dat mag. D66 wil weigeren mogelijk maken en diende een wetsvoorstel in. Crèchedirecteur Gaby Alberts wil dat de overheid harder optreedt.

"Het wetsvoorstel van D66 gaat niet ver genoeg. De kinderopvangorganisatie moet dan kiezen: wel of niet. Terwijl we willen dat vaccinatiegraad stijgt naar een veilige hoogte", zegt pedagogisch directeur van kinderopvang Berend Botje Gaby Alberts. "Hierdoor blijven wij verantwoordelijk, waar de overheid dat is. En eigenlijk de ouders zelf natuurlijk."

info

Oproep wet die kinderdagverblijven toestaat om niet-ingeënte kinderen te weigeren

Na een uitbraak in een Haagse crèche wil D66 wil haast met de vaccinatiewet. Kamerlid Rens Ramaekers wijt de uitbraak aan de dalende vaccinatiegraad. Het percentage kinderen dat de prik tegen mazelen heeft gekregen, is teruggelopen tot ongeveer 92 procent. Een vaccinatiegraad van 95 procent is nodig om te voorkomen dat de ziekte om zich heen kan grijpen. "Als we nu niets doen zal het niet bij deze uitbraak blijven.''

Het wetsvoorstel kan volgens Ramaekers in ieder geval rekenen op de steun van de drie grootste regeringspartijen en van oppositiepartijen GroenLinks en SP. Dat betekent een Kamermeerderheid.

Overtuigd door advocaten

Samen met haar moeder, directeur Alien Alberts, besloot Gaby in april dit jaar niet-gevaccineerde kinderen buiten de deur te houden. "Je moet er niet aan denken dat een klein baby'tje dat nog niet is gevaccineerd de mazelen krijgt, doordat oudere kinderen niet zijn gevaccineerd", zegt Alien Alberts. "Die kans willen we zoveel mogelijk voorkomen."

En volgens Berend Botje mogen ze kinderen weigeren, omdat ze een veilige opvang moet bieden volgens de wet. Gaby Alberts: "We hebben het goed uitgezocht. We hebben advocaten gevraagd dit voor ons uit te zoeken. Die hebben ons overtuigd dat het prima kan. De veiligheid van kinderen gaat boven privacy en het al dan niet uitsluiten van kinderen."

Lees ook

Hetzelfde als Hitler

"Veel organisaties hebben gebeld, die willen het ook gaan doen." Andere kinderopvangorganisaties volgden hun voorbeeld, vaak in stilte. Die waren bang voor de consequenties, vertelt Gaby. Want er kwam veel kritiek uit de hoek van de anti-vaxxers.

"De meeste ouders zijn hartstikke blij, maar natuurlijk zijn ze niet allemaal positief. Sommige willen niet vaccineren, die moeten andere opvang zoeken. Helaas kwamen er ook veel negatieve reacties. Veel mensen die je via social media uitmaken voor de raarste dingen. Ik heb een aantal keer naar m'n hoofd gehad dat ik hetzelfde doe als Hitler en dat ik verantwoordelijk ben voor de dood van veel kinderen. Dat krijg je ook over je heen."

Speelbal

Gaby vindt het het vaccinatieprobleem een taak van de overheid. "Maar de overheid handelt niet. Die is hierin heel langzaam en stroperig. En de kinderen lopen bij ons nu een risico." Ze wil geen speelbal zijn van het vaccinatiebeleid. "Maar als niemand actie onderneemt gebeurt er niks en daalt de vaccinatiegraad verder. Als we achterover leunen, dan gebeurt er sowieso niks."

"Als ongevaccineerde kinderen, behalve om medische redenen, niet naar de kinderopvang zouden gaan - dan ben je van risico af. Ik hoop dat die stappen uit Den Haag komen. Dat daar regelgeving voor komt."

Alle kinderen bij elkaar

Critici noemen het weigeren van kinderen op crèches 'schijnveiligheid'. Want door niet-gevaccineerde kinderen te weigeren, ontstaan er ook crèches waar alle niet-gevaccineerde kinderen bij elkaar zitten. En daardoor is er een grotere kans op uitbraken.

Toch is Gaby blij dat er nu actie wordt ondernomen. "Als we afwachten gaat er niks gebeuren." Ze wil dat Nederland het Duitse voorbeeld volgt, waar een vaccinatieplicht is. "We moeten niet wachten maar doen, want het kan dus wel. Als het in Duitsland juridisch mogelijk is, dan moet het hier ook mogelijk zijn."

Tv-reportage EenVandaag: Crèchedirecteur die niet-gevaccineerde kinderen weigert, vindt dat eigenlijk niet haar verantwoordelijkheid