Deze week in EenVandaag: het organiserende EK-land Oekraïne. Een land van uitersten; van extreme rijkdom, maar ook van armoede, corruptie en prostitutie. EenVandaag laat u het land zien waar Oranje nieuwe successen hoopt te gaan vieren.

Een politieman die je een bekeuring geeft gewoon omdat hij geld nodig heeft. Een rijbewijs dat je alleen haalt als je de examinator geld toestopt. Oekraïne staat nummer 152 op de lijst van minst corrupte landen van de organisatie Transparency International. Ter vergelijking: Nederland bezet de zevende plaats.

In aflevering twee uit de serie praten we met studente Yulia, die Oekraïne mede vanwege de hevige corruptie wil ontvluchten. Op de universiteit ziet ze mede-studenten tentamens halen, niet omdat ze de stof zo goed hebben geleerd maar omdat ze de professor geld hebben hebben toegestopt.

Voor Yulia is dat frustrerend. Ook vindt ze de situatie gevaarlijk: "Artsen zijn daardoor niet competent, verstaan hun vak niet. Alleen doktoren boven de 45 jaar, uit de tijd van het communisme, zijn betrouwbaar. Die hebben nog wel een goede opleiding genoten en hun examens niet gekocht."

Ook praten we met de Nederlander Ruud Meij. Hij werkt bij Governance and Integrity, een bureau dat Oekraïne helpt de corruptie te bestrijden. In de stad Lviv, in het westen van het land, worden ambtenaren getraind bewust te worden van hun corrupte gedrag. Geld vragen van buurtbewoners voor het plaveien van een straat, ook al betalen die ook gewoon belasting, vinden de meeste ambtenaren in eerste instantie normaal. Tot ze zich realiseren dat het fout is.

Ook de organisatie van Euro2012 ontkomt niet aan corruptie. Veel geld verdwijnt in verkeerde zakken. Zo laat de burgemeester van Charkov bankjes in de metro monteren door een bevriend bedrijf. Hij kan zo tachtig procent van het budget van zes ton in zijn eigen zak steken.

Oekraïne is een gastvrij land, maar is ook door en door corrupt. In EenVandaag vanavond enkele prangende voorbeelden.

Verslaggever Wout van Erven en cameraman Thijs Bertels maakten een foto-impressie van Oekraïne, die kunt u hier bekijken. Het blog dat verslaggever Van Erven schreef is hier te lezen.

Dit is de tweede reportage in een vierluik. De eerste is hieronder te bekijken: