Vandaag komt de Turkse premier Erdogan naar Duitsland. In de zomer zijn er presidentsverkiezingen in Turkije, en hij hoopt de in Duitsland woonachtige Turken te bereiken. Maar zijn komst roept veel weerstand op.

Erdogan bezoekt Duitsland officieel in het kader van het jubileum van de Europese tak van zijn AK-partij. Maar door velen wordt het bezoek gezien als deel van een campagne voor de Turkse presidentverkiezingen, waar hij naar verwachting aan gaat deelnemen. In Duitsland wonen in totaal zo’n 3 miljoen Turken, 1,5 miljoen van hen zijn stemgerechtigd. Erdogan zal in een een grote evenementenhal naar verwachting zo’n 15.000 aanhangers toespreken.

Ongepast bezoek

Maar zowel Duitse politici als delen van de Turkse gemeenschap vinden het bezoek van de premier op dit moment ongepast. Erdogan ligt in eigen land onder zwaar vuur, na een mijnramp bij de Turkse plaats Soma, waarbij meer dan driehonderd mijnwerkers om het leven kwamen. Bij protesten tegen zijn bewind kwamen deze week twee mensen om het leven. Ook eerder dit jaar kwam hij in opspraak, nadat hij YouTube en Twitter blokkeerde. Hierop verschenen filmpjes waar hij en zijn zoon in verband werden gebracht met corruptie.

Protesten

Verschillende Turkse organisaties hebben aangekondigd te protesteren tijdens zijn bezoek. Er zouden ongeveer 45.000 mensen op de been zijn. De burgemeester van Keulen had Erdogan officieel verzocht niet naar Keulen te komen, terwijl bondskanselier Merkel hem vroeg zich op de vlakte te houden. 

Verslaggever Caroline van den Heuvel is in de Duitse stad. In EenVandaag een verslag.

Bekijk hieronder een reportage over de mijnramp in Soma