De publicist die de moeder van Marianne Vaatstra al jaren benadert met zijn alternatieve theorie over de moord op het Friese meisje, heeft vandaag van de rechtbank een contactverbod en publicatieverbod opgelegd gekregen

Jarenlang was onbekend wie er in 1999 zat achter de gewelddadige dood van Marianne. Een DNA-verwantschapsonderzoek in 2013 leidde uiteindelijk tot de arrestatie van de boer Jasper S. Behalve dat er een DNA-match was, legde hij ook een bekentenis af. Hij werd veroordeeld tot 18 jaar cel. 

Ondanks de bekentenis en het bewijs, is een publicist ervan overtuigd dat Jasper S. de moord niet gepleegd heeft. Hij stelt dat iemand anders de werkelijke dader is. Hij schrijft al jaren over de moord en kreeg ondermeer het dagboek van de moeder in handen. Marianne's moeder heeft al verschillende rechtszaken gevoerd om de publicist te doen stoppen.

Complotdenkers

De zaak Marianne Vaatstra is niet de enige zaak die voer is voor alternatieve theorieën. Zo gauw een heftige gebeurtenis plaatsvindt, ontstaan dit soort zogenoemde 'complot-theorieën'. Zo worden nabestaanden van de MH17 via internet geconfronteerd met personen die zeggen dat de ramp in scene is gezet. 

In de Verenigde Staten is onlangs nog veel controverse geweest rond radio-presentator Alex Jones. Hij stelde onder andere dat het bloedbad op de basisschool in het dorp Sandy Hook niet heeft plaatsgevonden. Een moeder van een van de slachtoffers schreef hem in een open brief“Questioning is necessary and good. The sting of cruelty of those in the second category fades over time. You learn to pick them out and perhaps even feel sorry for them. It is wrong and awful but you come to realize that they are even more miserable than you are.” 

In juni dit van jaar werd een vrouw tot vijf maanden cel veroordeeld voor het met de dood bedreigen van de ouders van het Sandy Hook-slachtoffertje Noah Pozner. Ze gelooft niet dat de schietpartij heeft plaatsgevonden. De vader van Noah trekt fanatiek ten strijde tegen complotdenkers. Hij was mede verantwoordelijk voor het ontslag van een professor van de Universiteit van Florida die de schietpartij ook ontkende. 

Wanneer ingrijpen?

Complot-deskundige Jan Willem van Prooijen van de VU adviseert nabestaanden in eerste instantie om dit soort personen te negeren. Maar: “Complotdenkers moeten zich net zoals iedereen aan de wet houden en dus zouden bijvoorbeeld. doodsbedreigingen, intimidatie, stalking mijn inziens voldoende aanleiding moeten zijn voor justitie om in te grijpen.” Voor de publicist die geen contact meer mag opnemen met de moeder van Marianne is het, op straffe van een dwangsom van € 20.000,- verboden om nog langer te publiceren over zijn theorieën.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.