UPDATE: de gijzeling in Algerije loopt, melden bronnen, uit op een bloedbad. Na een luchtaanval van het Algerijnse leger zijn een onbekend aantal gijzelaars en gijzelnemers omgekomen. UPDATE: een aantal gijzelaars zou zijn ontsnapt, meldt France24. Het is onrustig in de Maghreb, het noordwestelijke deel van Afrika. De Fransen zijn bezig met militair ingrijpen in Mali om rebellen -die naar verluidt zijn gelieerd aan Al-Qaeda- te verdrijven en in Algerije is een gijzeling gaande als vergelding op die Franse acties.

Woensdag werden zeker 41 buitenlanders ontvoerd bij een aanval op het gasveld in Algerije. Het Britse olie- en gasbedrijf BP heeft een belang van 46 procent in de onderneming die het veld exploiteert. Het gaat naar verluidt om 13 Noren, 7 Amerikanen, 3 Japanners, een Ier en een onbekend aantal Britten.

Ook Nederland is inmiddels aan de zijlijn betrokken bij het grondoffensief van Frankrijk: Het kabinet stelt Nederlandse transportvliegtuigen beschikbaar om legermaterieel naar Mali te brengen.

Militair specialist Frank van Kappen stelt dat de Fransen zich verkeken hebben op de situatie in de Maghreb. Vanavond in EenVandaag ook Willem Snapper. Hij woont in Mali en ziet het conflict van dichtbij aan zich voorbij trekken.

'De terroristen hebben verklaard dat ze Frankrijk toto in het hart willen treffen. Dat kan overal gebeuren, hier in Afrika, maar ook in Parijs. Ze hebben overal hun mensen zitten.'

EenVandaag maakte eerder een reportage over het moslimextremisme in het gebied: