Je kunt condooms passen op station Utrecht Centraal. Soa Aids Nederland vindt dat er landelijk meer aandacht moet komen voor veilig vrijen en daarom openen zij vandaag de 'pop-up condoomstore'. Nederlanders hebben steeds vaker onveilige seks en laten zich ook vaker testen op SOA's.

Waarom het condoomgebruik is afgenomen is niet duidelijk, maar duidelijk is wel dat meer mensen het rubbertje links laten liggen. De pop-up store is niet de eerste campagne die condoomgebruik wil stimuleren. In de jaren 80 werd de campagne 'Vrij veilig, stop aids' gelanceerd, waarbij aidsvoorlichting voor het eerst ook op heteroseksuelen gericht werd.

Niet bang maken, maar voorlichten

"Ik had nog nooit van aids gehoord", zegt presentatrice Maya Eksteen. Zij presenteerde de thema-uitzending 'Veilig Vrijen' voor tv-zender Veronica. Ze begreep door die uitzending waarom goede voorlichting erg belangrijk was. "Met name de jongeren waren helemaal nieuw op het sekspad. Als zo'n ziekte als aids dan opeens als een doem over ons heen komt, dan is het zaak om mensen goed voor te lichten. Als je op het punt staat om seksualiteit te ontdekken is dat al heel spannend. Dan krijg je ook nog met zo’n verhaal te maken. Wij wilde daar een toegankelijk programma over maken om voor te lichten, maar niet bang te maken.”

In de uitzending waren voor het eerst beelden te zien van mensen die seks hadde. Dat vond Eksteen niet gênant. "Ik vond het heel belangrijk dat het gebeurde. Er waren mensen die het typisch Veronica vonden. Die zeiden: 'Er kijken veel mensen naar omdat er seks in zit’. Maar er waren ook mensen die het een goed voorlichtend programma vonden, waarin alle vragen beantwoord werden. Ik vond dat allebei eigenlijk wel een beetje."

Preutser dan vroeger

Eksteen zou het nu een stuk moeilijker vinden om over dit soort zaken te praten. "Ik heb het idee dat iedereen veel preutser geworden is de afgelopen jaren. Als ik wel eens wat laat vallen over seks, wat nog wel eens wil gebeuren, dan kijken mensen verschrikt op en dan denk ik: o ja, oma vertelt. Vroeger was dat nog heel gewoon."

De voormalig presentatrice van Veronica vindt het belangrijk dat op dit moment weer aandacht is voor veilig vrijen. "Zoiets gaat altijd in golfbewegingen. In de tijd van 'Veilig Vrijen' kwam je niet meer op het idee om te vrijen zonder condoom. Er was zo veel voorlichting en iedereen was zo ontzettend bang voor aids. Nu is aids natuurlijk een ziekte waar je medicijnen voor kan krijgen en waar je niet onmiddellijk aan dood gaat. Dan denk ik toch dat het een beetje wegzakt."