De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateert dat de zorg van de Leidse Verslaafdenopvang Winnersway ernstig tekortschiet. Het rapport is sinds vandaag openbaar. De verslaafden en psychiatrische patiënten die door Winnersway worden opgevangen hebben weinig vrijheid.

Ze worden verplicht de kerkdiensten van Outreach Center Nederland (OCN), een pinkstergemeente, te bezoeken en worden te werk gesteld. Er was geen opgeleid personeel en clienten liepen zelfs gevaar. Personeel deelde medicijnen uit ‘zonder kennis van werkingen en bijwerkingen’.

Psychiatrische patienten en verslaafden werden bovendien financieel uitgekleed. In plaats van zorg moesten de cliënten verplicht werken op de bouw of in de plantsoenendienst. Opvallend is dat Winnersway veel geld van de overheid kreeg.

Iedereen die dat wil kan -zonder over papieren te beschikken- een verslaafdenopvang beginnen. En dat kan dus leiden tot excessen...Het geld dat daarmee verdiend wordt, gaat naar Winnersway en naar de kerk. Bovendien is een groot deel van het personeel niet goed opgeleid en een cliënte die in het vrouwenhuis zelfmoord pleegde, had daar nooit opgenomen mogen worden volgens de IGZ. En dat terwijl Winnersway sinds december wel tonnen aan AWBZ-gelden binnenkrijgt.

In Nederland kan iedereen -zonder papieren- een verslaafdenopvang beginnen. En soms leidt dat tot escalaties. EenVandaag praat met oud-medewerker Danny Kraaijenoord, die een boekje opendoet over de wanpraktijken, onderzoeksjournalist Silvan Schoonhoven, Winnersway-directeur Jan Piet en de kamerleden Fleur Agema (PVV) en Renske Leijten (SP).

Het rapport kunt u hier downloaden (pdf).

Commerciele verslavingszorg schiet tekort