Het is een van de beste leden van de Colombiaanse politie als het aankomt op het opsporen van drugs: de hond Sombra. De politiehond is vanwege veiligheidsredenen overgeplaatst, omdat een drugsbende een prijs op de kop van het dier heeft geplaatst. 

De prijs die op het hoofd van het dier staat is 200 miljoen pesos, meer dan 59.000 euro. De zesjarige hond heeft grote hoeveelheden drugs ontdekt; deze vondsten zouden al voor 245 aanhoudingen hebben gezorgd. Sombra zou volgens de Colombiaanse Inlichtingendienst verantwoordelijk zijn voor het vinden van meer dan tien ton cocaïne van het drugskartel Urabeños. 

De criminele organisatie Urabeños zou achter deze actie zitten. Urabeños wordt op dit moment gezien als de machtigste criminele organisatie van Colombia. 

KIJK EN LEES OOK 

‘Colombiaanse drugsproductie groter dan ooit’ 

De Urabeños is niet het enige drugskartel in Colombia. In een eerdere uitzending van EenVandaag liet Wilbert Paulissen, hoofd van de landelijke recherche en verantwoordelijk voor de drugsbestrijding in Nederland weten: “De beschikbaarheid van cocaïne vanuit Colombia is groter dan ooit. Die cijfers zijn bekend: er zijn meer hectares, de productie is groter dan ooit.” 

Nederlanders gebruiken steeds meer drugs

De reden dat de drugsproductie in landen als Colombia zo sterk kan groeien, heeft volgens Paulissen onder andere te maken met de gebruikers. Uit onderzoek van een drugsagentschap in Lissabon blijkt dat Nederlanders steeds meer cocaïne en ecstasy gebruiken. 

Nederlanders gebruiken samen met Belgen, Spanjaarden en de Britten de meeste cocaïne in vergelijking met andere Europeanen. “Het zijn hele gewone mensen die het gebruiken”, zegt Paulissen. “Dat is wat mij zorgen baart: de normalisatie van het drugsgebruik.” 

Colombia nog steeds niet veilig 

De situatie in Colombia is lange tijd onrustig geweest, maar daar leek een einde aan te komen door de vrede tussen de overheid en de FARC-strijders. De FARC is een communistische en militaire organisatie in Colombia, die lange tijd in gewapend conflict was met de overheid. In 2017 werd de vrede definitief. Volgens correspondent Bram Ebus betekent dit echter niet dat het nu bijzonder goed gaat in Colombia: “Het klinkt internationaal gezien heel aantrekkelijk dat er na ruim een halve eeuw vrede is met de grootste guerrilla-beweging. Het is natuurlijk goed dat er één speler uit het panorama van conflict kan worden getrokken, maar dat betekent niet dat er vrede is.” 

Volgens Ebus gaat het er voornamelijk om dat het gat dat de FARC heeft achtergelaten wordt opgevuld door andere gewapende organisaties. “Er is nog steeds een andere guerrilla-beweging, de ELN. Er zijn ook nog heel veel paramilitairen die zich nu in de regio’s laten zien waar eerst de FARC aanwezig was”, zegt Ebus. “Daar heeft de overheid nog steeds geen controle over.” 

Bus zegt dat er in de twee jaar na het vredesakkoord meer burgermoorden zijn dan er in de twee jaar vóór het vredesakkoord waren. “De FARC was eigenlijk ook nooit de grootste speler op het gebied van geweld in het land. Als je kijkt naar de statistieken van de gedwongen ontheemding en moorden, dan zijn de eerste verantwoordelijken de paramilitairen, dan het Colombiaanse leger en dan de FARC”, legt Ebus uit. “Het is goed dat ze gedemobiliseerd zijn. Maar ze waren nooit de enige factor in het conflict.”

De politiehond Sombra is nu overgebracht naar een vliegveld in de hoofdstad Bogotá dat buiten het gebied van de bende ligt.