De voormalige Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt is door het Colombiaanse leger gered. Ze werd sinds 23 februari 2002 gegijzeld door de belangrijkste Colombiaanse guerrillagroepering, de communistische FARC. In maart 2004 reikte prinses Máxima de Geuzenpenning aan Ingrid Betancourt uit. Haar moeder nam deze voor haar in ontvangst. Er worden nu vele honderden personen door de FARC in de jungle vastgehouden.

Betancourt is volgens het Colombiaanse leger in redelijk goede gezondheid. Afgelopen maanden werd duidelijk dat ze juist in een slechte gezondheid zou verkeren. Naast Betancourt zijn nog meer gijzelaars gered, waaronder drie Amerikaanse en 11 militairen. Allen zaten in hetzelfde kamp, ergens in de Colombiaanse jungle nabij regionale hoofdstad San José del Guaviare.De eerste (onduidelijke) beelden van de redding en aankomst van Betancourt verschenen op de Colombiaanse televisie:

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is "buitengewoon verheugd" dat de Betancourt en de andere gijzelaars hun vrijheid hebben herwonnen.De bewindsman refereerde aan de dieptrieste beelden die iedereen heeft kunnen zien van de onmenselijke omstandigheden waarin Betancourt verkeerde. Verhagen en EU-commissaris Ferrero-Waldner roepen de FARC eens te meer op onmiddellijk en onvoorwaardelijk ook de andere gijzelaars vrij te laten.

In een verklaring prees een bleke, maar lachende Betancourt het Colombiaanse leger voor de ,,vlekkeloze'' bevrijdingsoperatie, die verliep zonder dat één schot werd gelost. ,,We zijn het Colombiaanse leger. Jullie zijn vrij'', was het eerste wat Bentancourt en haar lotgenoten te horen kregen nadat als guerrillastrijders en hulpverleners vermomde militairen de twee gijzelnemers gevangen hadden genomen. Een van hen was de leider van de bewakers van de gijzelaars.Ondanks haar beproeving, sprak Betancourt verzoenende woorden: ,,Ik geloof dat dit een teken van vrede voor Colombia is, dat we vrede kunnen vinden''. Ze vertelde verder dat ze de afgelopen zes jaar een paar keer ernstig ziek is geweest. Ze bedankte ,,God en de Colombiaanse soldaten'' voor haar redding. Betancourt was op 23 februari 2002 gevangengenomen, kort nadat ze de FARC had opgeroepen te stoppen met ontvoeringen.