Coffeeshop Checkpoint in Terneuzen is een criminele organisatie. Dat oordeelde de rechtbank vanochtend in Middelburg. Een belangrijke uitspraak: wat voor deze coffeeshop in Terneuzen geldt, geldt ook voor andere coffeeshops in Nederland. Vanavond in EenVandaag: Is deze uitspraak een bom onder het Nederlandse gedoogbeleid?

De 16 medewerkers van de coffeeshop worden nu aangemerkt als leden van een criminele organisatie. Tegen de hoofdverdachte, de eigenaar van Checkpoint, is anderhalf jaar cel geëist. Hij werd door de rechtbank veroordeeld tot 16 weken gevangenis. Deze heeft hij in voorarrest al uitgezeten.

De andere werknemers hoeven geen van allen de gevangenis in ondanks de eis van een jaar cel tot een werkstraf van 180 uur. In de strafmaat werd rekening gehouden met het feit dat de gemeente Terneuzen jarenlang niets deed aan de praktijken van de mega-shop. De gemeente plaatste zelfs borden voor drugstoeristen.

Het proces tegen de coffeeshop werd gestart omdat de beroemde wietsupermarkt volgens justitie een criminele organisatie is die miljoenen witwaste en massaal illegale hoeveelheden wiet verkocht.