COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) stelt een onafhankelijke commissie in om een oplossing te vinden voor de gezondheidsklachten van medewerkers in Ter Apel.

Volges COA heeft de gezondheidssituatie van bewoners en medewerkers absolute prioriteit. “Als hierover twijfels ontstaan moeten die snel, effectief en toekomstbestendig worden weggenomen.”

Giftige stoffen

Vorige maand onthulde EenVandaag dat tientallen medewerkers van het asielzoekerscentrum in Ter Apel al maanden ziek thuis zitten. Spontane neusbloedingen, luchtwegproblemen, huidklachten, vermoeidheid, prikkelende ogen en hevige gewrichtspijnen, allemaal hebben ze er last van. De zieke mensen vermoeden dat hun klachten veroorzaakt worden door giftige stoffen die in de bodem van het terrein zouden zitten. 

Tot vorige week wilden medewerkers alleen anoniem vertellen over hun klachten, bang om hun baan te verliezen. Maar omdat er in hun ogen niets met hun klachten gedaan werd, traden ze toch naar buiten. Ze willen weten wat de oorzaak is van hun klachten.

Tijdens een vergadering van de provincie Groningen vorige week riepen ze het provinciebestuur op nieuw onderzoek te doen naar het mogelijke verband tussen hun gezondheidsklachten en de aanwezigheid van giftige stoffen in de grond onder het asielcentrum. 

Onderzoekscommissie

Nu gaat het COA dus toch onderzoek doen. Op korte termijn wordt een onafhankelijke en deskundige voorzitter benoemd. Zowel de Ondernemingsraad als het COA zullen een lid voordragen. Daarna wordt de exacte opdracht geformuleerd en een nadere invulling gegeven aan de samenstelling van de onderzoekscommissie.

De zieke werknemers deden eerder hun verhaal bij EenVandaag, bekijk onze reportages hier: