CNV-voorzitter Maurice Limmen stelt dat het kabinet verkeerd bezig is als het gaat om het plan om arbeidsgehandicapten uit te betalen onder het wettelijk minimumloon. Limmen was te gast bij EenVandaag naar aanleiding van 1 mei, de Dag van de Arbeid. In veel landen om ons heen een vrije dag, zo niet in Nederland, waar de dag vaak ongemerkt voorbij gaat. Dat terwijl er, volgens de vakbonden, genoeg is om voor te strijden de komende tijd.

Een nieuw voorstel van staatssecretaris van Ark pleit ervoor dat werkgevers arbeidsgehandicapte werknemers betalen voor de precieze hoeveelheid werk die zij leveren. Deze werknemers kunnen dan een aanvullende uitkering bij de gemeente aanvragen om alsnog het minimumloon te verdienen. Het zou ervoor moeten zorgen dat arbeidsbeperkten sneller aan het werk komen, maar het plan kan rekenen op veel kritiek. Zo ook van Limmen: "Het is ongelukkig, ze zijn verkeerd bezig. Het plan moet echt om", doelend op het voorstel zoals dat er nu ligt.

Luister en lees ook:

Sociaal akkoord

Ook ligt er nog lang geen nieuw sociaal akkoord, dat er wel een keer moet komen. Limmen strijdt vooral tegen de doorgeschoten flexibilisering van arbeidscontracten. "Er is heel veel maatschappelijke schade, want mensen slagen er niet in om zekerheid op te bouwen qua werk. Dat is een enorm probleem. Wij (CNV, red.) maken ons zorgen, want Den Haag maakt het makkelijker om mensen te ontslaan. Dat is precies wat we niet willen."

Staking in het OV

Limmen reageerde ook op de stakingen in het openbaar vervoer. Eerder stelde Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer, bij BNR Nieuwsradio dat werkgevers geen tijd hadden om een eerder akkoord goed uit te voeren en dat chauffeurs daarnaast 'helemaal klaar waren met staken'. Dat schoot Limmen in het verkeerde keelgat: "We staken niet voor ons plezier."

Dividenbelasting

Tot slot had Limmen ook geen goed woord over voor de dividendbelasting plannen van Rutte III. "Daar hebben we echt grote moeite mee. Multinationals maken al zoveel winst. Moeten wij daar dan gemeenschapsgeld naartoe duwen? Ik denk van niet", zo liet Limmen aan duidelijkheid niets te wensen over.