Welke partijen zullen samen met de VVD het kabinet Rutte III vormen? Dat is de vraag waar politiek Den Haag zich de komende periode over zal buigen. ChristenUnie kan doorslaggevend zijn voor de vorming van een centrumrechts kabinet. 

Zo snel als in 2012 zal het vrijwel zeker niet gaan, gezien de versnipperde verdeling van de 150 Kamerzetels. Het is heel goed denkbaar dat een kleine partij nodig zal zijn om de nieuwe coalitie aan een meerderheid in de Tweede Kamer te helpen. En dat zou zomaar eens de ChristenUnie kunnen zijn. 

Uitgaande van een samenwerking tussen VVD, CDA en D66 zorgt Christenunie  voor een nipte meerderheid van 76 Kamerzetels. Maar wil de Christenunie wel? Want vooral D66 denkt wezenlijk anders over een aantal voor de Christenunie cruciale thema’s. Zo is het D66-voorstel om de euthanasiewet te verruimen voor de Christenunie onbespreekbaar. 

EenVandaag is in Spakenburg waar één op de vier inwoners op de Christenunie stemde en peilt daar de mening van de achterban van de Christenunie. Wat vinden ze ervan als de Christenunie in het kabinet zou komen en wat zouden wat hun betreft de breekpunten moeten zijn? Oud-fractievoorzitter Arie Slob en Christenunie-insider Frank Bosman leggen uit wat er voor nodig zal zijn voor de Christenunie om plaats te nemen in een nieuw kabinet.