Jongeren zijn de afgelopen vijftien jaar steeds minder gaan sporten, terwijl senioren juist vaker bewegen. Dat blijkt uit een analyse van de cijfers van het CBS. 70 procent van de jongeren van 12-19 sportte in 2016 wekelijks, terwijl dat in 2001 nog 80 procent was. Senioren sporten juist vaker ten opzichte van 2001: waar toen 30 procent op wekelijkse basis aan een sport deelnam, was dat vorig jaar 40 procent. Jongeren moeten een voorbeeld nemen aan senioren, vindt de 67-jarige topsporter en Optimist Cees Stolwijk: "Je lichaam is het kostbaarste huis om in te wonen. Dit huis vereist onderhoud. Bij dit onderhoud hoort dagelijks beweging. Hierbij speel jij zelf de hoofdrol."

Erelijst

Cees Stolwijk begon zelf pas op zijn 47ste met recreatief hardlopen. Inmiddels heeft hij een imposante erelijst, die bestaat uit veel gouden, zilveren en bronzen medailles bij het NK afstanden van 400 meter tot en met de marathon.

Hij vindt het belangrijk om jongeren te inspireren om veel te bewegen. "Sport is niet alleen een voorwaarde  om een gezond lichaam te behouden. Het geeft je ook extra energie. Door toenemende vitaliteit, zal je gemakkelijker studeren of  in je werk beter functioneren. Dit geeft voldoening en het verrijkt je leven."

Optimist Cees Stolwijk bij Radio EenVandaag

Vereniging

Stolwijk vindt het schrikwekkend dat jongeren steeds minder bewegen. "De passiviteit bij veel  jongeren is opvallend en schrikbarend. Uren zitten ze achter een iPad om filmpjes te bekijken, spelletjes te spelen of berichtjes te versturen. Tot mijn schrik wordt de E-bike ook al een steeds populairder vervoermiddel bij jongeren. Deze passiviteit leidt tot een toenemend aantal dikke mensen, hetgeen weer futloosheid tot gevolg heeft."

Stolwijk raadt jongeren aan vooral te gaan sporten bij een vereniging. "Het levert je een betere gezondheid op, het geeft je extra energie en meer sociale contacten. Het geluksgevoel zal toenemen. En wie wil dat nou niet?"

Meer optimisme nodig? Alle Optimisten zijn HIER terug te vinden.