In de zomer van 1945 ruilde een bewoner van de Reigerlaan in Paterswolde met Canadese soldaten 1 liter jenever voor 100 liter benzine omdat hij graag met zijn motorbootje wilde varen. De Canadezen kwamen de benzine echter brengen met een tank. De tank kwam vast te zitten op de smalle onverharde weg, kantelde en zakte weg in de zompige Groningse veengrond. Volgens bewoners ligt de tank nog steeds onder de grond, en ook experts beginnen het verhaal aannemelijk te vinden.

In april 1945 werden tientallen Canadese tanks gestationeerd in de omgeving van Groningen. 70 jaar na dato zijn de kogelgaten nog steeds te zien, tegenover het centraal station. Hoewel Nederland een maand later al werd bevrijd, bleven de soldaten nog tot eind 1945 in de omgeving gestationeerd. EenVandaag spreekt met Joël Stoppels die een boek schreef over deze periode. Hij dook in de Canadese rapporten, maar daar stond niets over een weggezakte tank.

De Canadezen stuurden twee tanks om de weggezakte Shermantank te bergen, maar ook die kwamen vast te zitten en keerden onverrichter zake terug. Buurtbewoner Robbert Barth weet het zeker: de eerste tank ligt nog steeds in de grond.     

Maandag gingen experts van Terra Carta met een grondradar op onderzoek uit en het resultaat verraste hen: op circa 4 meter diepte zit een onderbreking in de bodemlaag, en dat is aanleiding voor verder onderzoek. Bodemexpert van Terra Carta Karel Meinen vindt het aannemelijk dat de tank in de grond zou kunnen wegzakken: ‘de grond is gewoon pap’. 

Als het mysterie van de weggezakte Shermantank waar zou zijn is er al belangstelling voor: een verzamelaar heeft al 80.000 euro geboden.