Burgemeesters door het hele land worstelen met de vraag of de Zwarte Pieten zwart mogen zijn tijdens de intocht of juist niet. De burgemeesters zeggen zelf dat de discussie van onderaf moet komen.

De burgemeester van Haarlem en vandaag nog de burgemeester van Westland, hebben uitgesproken gewoon zwarte Pieten op de boot te hebben tijdens de intocht. Sjaak van der Tak, de burgemeester van Westland, sprak zich in een brief aan de gemeenteraad uit voor Zwarte Pieten.

Discussie van onderuit

Bernt Schneiders is burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters,volgens hem is het in het Genootschap geen issue, maar moet de discussie van onderuit, vanuit de burgers, komen. Dat zegt Van der Tak ook, in een korte reactie op zijn brief aan de Gemeenteraad.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten(VNG) weet nog niet precies wat ze met deze discussie aan moeten, 'maar we gaan er wel iets mee doen'. Ze hebben om een gesprek met minister Asscher van Sociale Zaken gevraagd.

Lastige kwestie

De landelijke intocht is dit jaar in Gouda. Daar is de gemeente nog met 'meerdere partners in gesprek over de invulling van Zwarte Piet'. Gouda is er niet uit en Almere ook niet. "Wij doen hier geen uitspraak over." 

De intochten zijn pas in november, maar moeten nu al worden gepland. Daarom wordt er in veel gemeentes druk gediscussieerd over deze lastige kwestie. Gouda gaf aan eind deze maand met een statement te komen.

Zomerlang Zwarte Piet

De felle discussie over zwarte piet wordt al de hele zomer gevoerd. Niet alleen de politiek, ook het bedrijfsleven breekt zich het hoofd over de kwestie: de Hema doet de hulp van Sinterklaas in de ban, en ook speelgoedfabrikant Fisher-Price doet hem in de ban.

Vanavond in EenVandaag spreekt burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters Bernt Schneiders over het standpunt van zijn gemeente en het standpunt van het Genootschap van Burgemeesters.