Gisteravond overleed burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam aan de gevolgen van longkanker, zo liet de gemeente in een verklaring weten: “Het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam betreuren het verlies van een geliefde burgemeester en leven mee met zijn familie en andere naasten”. Burgemeester van der Laan is 62 jaar geworden.

Begin dit jaar maakte Van der Laan bekend dat hij ongeneeslijk ziek was, maar bleef aan als burgemeester. Op 18 september legde hij zijn taken als burgemeester van Amsterdam neer en meldde hij zich ziek bij de commissaris van de Koning. De burgemeester kreeg veel steun van ‘zijn’ Amsterdammer. Honderden mensen kwamen bij zijn ambtswoning bijeen om hem te bedanken met een minutenlang applaus.

Eberhard Edzard van der Laan studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en sloot de studie in 1983 cum laude af. Hij ging als advocaat aan de slag en was in 1992 medeoprichter van een eigen advocatenkantoor, Kennedy Van der Laan. In 1976 werd hij lid van de PvdA en in de jaren tachtig werkte hij als politiek assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. Tussen 1990 en 1998 zat hij voor de PvdA in de raad van Amsterdam. In 2008 volgde hij Ella Vogelaar op als minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Eind juli verscheen burgemeester Van der Laan nog in het VPRO-programma Zomergasten. Zijn wens dat "Amsterdam de lieve stad mag blijven die het is" ontroerde velen. Deze uitzending kunt u hier terugkijken:

Nieuwstrend: Eberhard van der Laan ontroert

Op Social Media werd geschokt gereageerd. Vrienden en tegenstanders van binnen en buiten de politiek roemden zijn inzet voor de stad en haar mensen.

PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher schreef op Facebook een indrukwekkend persoonlijk stuk over zijn band met Eberhard van der Laan 'Het bleef ook daarna alsof we samen in een team speelden. Aan de keukentafel in de ambtswoning. Rust, vriendschap, strijdlust. Ik voelde me verguld dat hij mijn advies inwon voor de fase na het burgemeesterschap. Omdat het logisch was en toch bijzonder.'