Nog nooit werden de verkiezingen in ons land zo op de voet gevolgd door buitenlandse media. Alle grote zenders en kranten zijn naar Den Haag gekomen om te kijken of Geert Wilders zou zegevieren.

De aandacht voor onze verkiezingen heeft natuurlijk alles te maken met wat er In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is gebeurd. De Brexit, de overwinning van Donald Trump…

Er is een angstscenario ontstaan dat de hele wereldorde zoals wij die kennen ineens overal omver geschopt zou worden, ook in Europa. Die angst leefde overigens niet alleen bij buitenlandse journalisten, maar werd ook gevoed door Nederlandse politici zelf. Bijvoorbeeld door Rutte in een persconferentie voor de internationale pers, vlak voor het Eenvandaag debat afgelopen maandag.

Veel buitenlandse media halen opgelucht adem nu Wilders niet de grootste is geworden. En niet alleen de media zijn opgelucht, ook andere Europese politici van de gevestigde orde. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, feliciteerde vandaag Rutte.

En ook de rechterhand van Bondskanselier Merkel, Peter Altmaier, de stafchef van haar kabinet twittert zijn felicitaties. In het Nederlands, met een stukje oerhollandse cultuur in zijn tweet.