De heren van 'de Coen en Sander Show' op Radio 538 bakkeleien over van alles en nog wat. DJ Sander Lantinga ziet steeds vaker mensen buiten lopen op blote voeten. Zijn collega Coen Swijnenberg vraagt zich af: 'Is dat gevaarlijk?!' Hoe dat zit zoeken we uit in 'Feit of Fictie'.

Of het nou een trend is of niet, Gert-Jan van Heugten loopt al jaren op blote voeten. Hij geniet er om meerdere redenen van: "Het is fijn om op blote voeten te lopen. Het dragen van schoenen beperkt de natuurlijke werking van je voet. Je voet kan niet meer het werk doen waarvoor het gemaakt is." Naast al die voordelen, vindt Van Heugten het ook gewoon heel prettig. "Het geeft je een gevoel van vrijheid."

Schoenen uit?

Linde Logtenberg is fysiotherapeut én loopt zelf ook buiten op blote voeten. Zij ziet daar geen gevaar in. "Als je over straat loopt, scan je automatisch je omgeving op gevaarlijke dingen, die eventueel pijnlijk of gevaarlijk zijn voor je voeten." Logtenberg denkt zelfs dat op blote voeten lopen de wereld kan verbeteren. "Ik denk dat de wereld echt prachtig zou worden als iedereen op blote voeten loopt! Niemand zou meer iets op straat gooien."

Toch moeten we nog even wachten met het massaal verkopen van onze schoenen. Bewegingswetenschapper Han Houdijk van de VU zegt dat er twee kanten zitten aan het verhaal. "Het zou een gezondheidsvoordeel kunnen zijn dat je je voetspieren wat meer traint, waardoor je voeten sterker worden. Maar het heeft ook nadelen: mensen met platvoeten kunnen weer overbelasting of andere klachten krijgen."

Oefening is nodig

Dus: oefening is nodig. Fysiotherapeut Linde Logtenberg adviseert daarom training. "Onze voeten zijn niet voldoende gehard om buiten op straat te lopen zonder wondjes te krijgen.” Maar of het echt gevaarlijk is? Logtenberg is helder: "Nee. We zullen er niet van omkomen."

Het is duidelijk: de opmerking van Coen Swijnenberg op Radio 538 is fictie. Met een beetje oefening kan je prima op blote voeten buiten lopen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.