Vier dagen na de verwoestende aanslagen van afgelopen dinsdag probeert Brussel zich te herpakken. Terwijl cafés en restaurants dezelfde dag alweer vol zaten, blijft de stad in opperste staat van paraatheid en wordt in verschillende delen van de stad jacht gemaakt op terroristen.

Ook gisteren werden bij verschillende huiszoekingen arrestaties verricht. Zo werden drie personen gelinkt aan een verijdelde aanslag in de Franse stad Argenteuil opgepakt. In de ochtend werd opnieuw een woning binnengevallen in Vorst. Ook werd diezelfde middag een verdachte neergeschoten die niet naar instructies van de politie luisterde. Wat hier exact gaande was, is nog onduidelijk.

Autoriteiten onder druk

De Belgische autoriteiten komen steeds verder onder druk te staan. Er blijken grove fouten te zijn gemaakt rond de verdachten en mannen die zichzelf opbliezen afgelopen week. Zo waren de broers wel degelijk in beeld van de inlichtingendiensten, is er geblunderd in de uitlevering van El-Bakraoui en wist de politie al maanden van de schuilplek van de opgepakte terrorist Abdeslam.

Ondertussen blijkt dat vliegveld Zaventem mogelijk aan een nog grotere terreuraanslag is ontsnapt. Uit beelden van de veiligheidscamera op de luchthaven blijkt dat bom nummer drie niet afgaat omdat de terrorist die het tot ontploffing moest brengen werd weggeblazen door de kracht van de explosie van de andere bom. Op deze dader wordt nog altijd jacht gemaakt, hij is spoorloos. De luchthaven blijft tot zeker begin volgende week gesloten.

Vandaag heeft het Belgische federaal parket bevestigd dat verdachte Fayçal C. is aangehouden. Hij wordt verdacht van ‘terroristische moord’ en ‘poging tot terroristische moord’. Na zijn arrestatie gisteren is de 35-jarige Brusselaar niet ingaan op de aanslag van dinsdag in Zaventem. Het is nog onduidelijk of C. de gezochte terrorist 'met het hoedje' is.

Brussel herpakt zich

Hoe gaat Brussel, vier dagen na de aanslagen, verder? EenVandaag zoekt schrijver Joost Vandecasteele op in de hoofdstad, zijn woonplaats. Hij deed afgelopen week verschillende keren verslag vanuit zijn onrustige stad waar deze week de internationale pers zich verzamelde.