Vorig jaar verongelukte een 57-jarige fietser op de Den Uylbrug in Zaandam omdat deze openging op de plek waar de vrouw stond. De verantwoordelijke brugwachter die de brug op afstand opende wordt vervolgd voor dood door schuld en staat vandaag voor de rechter in Alkmaar.

De gemeente Zaandam, waar de brugwachter als ambtenaar op dat moment in dienst was, wordt niet vervolgd voor het dodelijke ongeval. 

Op het moment van het ongeluk bevond de 57-jarige vrouw zich, zonder dat zij het wist, op het bewegende gedeelte van de brug. De vrouw zag het eerste waarschuwingssignaal over het hoofd. Bij het tweede signaal stopte zij wel, alleen daardoor stond zij op het bewegende deel van de brug. Toen de brug openging, viel de vrouw 15 meter naar beneden. Ze overleed ter plekke. 

'Hef immuniteit ambtenaren op'

Maar ligt de schuld van dit ongeluk wel bij de brugwachter? Hij bestuurde immers de brug op afstand en klaagde over slecht zicht bij de vernieuwde brug. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde na eigen onderzoek dat ook de gemeente Zaandam medeverantwoordelijk is aan het dodelijke ongeluk. Volgens de OVV had de gemeente meer zorg moeten dragen voor veilige omstandigheden tijdens de werkzaamheden van de brugwachter.

De OVV maakte een reconstructie van het ongeluk. Zie hieronder de video:

In EenVandaag prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Hij pleit voor opheffing van de strafrechtelijke immuniteit van de overheid en vindt daarmee dat overheden moeten kunnen worden vervolgd als ze zich 'aanwijsbaar onaanvaardbaar' hebben gedragen. Daarnaast spreken we Jeroen Recourt, oud-rechter en woordvoerder Justitie voor de PvdA. Hij diende al eerder eenzelfde soort wetsvoorstel in, maar deze werd met een verschil van één stem verworpen. 

Download