Een paar maanden na de koninklijke bruiloft van de Britse prins Harry en zijn Meghan Markle staat het Verenigd Koninkrijk opnieuw in het teken van een 'royal wedding'. Eentje die niet onder doet voor die van Harry en Meghan. Britse media raken er niet over uitgepraat, want de kosten liepen volgens sommigen wel wat hoog op.

De bruid, Prinses Eugenie is de dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson, beter bekend als Fergie. Eugenie is de negende in de lijn van troonsopvolging, maar toch kreeg ze vandaag een bruiloft dat absoluut niet mag onder doen voor het huwelijk van Harry en Meghan eerder dit jaar. 

Er zijn meer meer gasten uitgenodigd dan bij de plechtigheid van Harry. In de kapel van de bruiloft passen 800 gasten, maar er zijn er 850 uitgenodigd. En dus moesten er stoeltjes worden bijgezet.

Dit vinden de Britten wel wat overdreven, en het leidde tot beroering in de tabloids. Daily Mail schreef over 'een monsterlijke honger naar glamour en aandacht'. En een journalist tweet: "Er is nog nooit een evenement zo opgedrongen aan een publiek dat er totaal niet op zit te wachten".

In 1986 trouwde Sarah Ferguson met prins Andrew. Aanvankelijk was ze enorm populair, maar na hun scheiding en een aantal schandalen is ze persona non grata geworden binnen het koningshuis. 

Petitie tegen rijtoer

Wat de Britten vooral steekt is de rijtoer. Want ja, Harry en Meghan kregen een rijtoer, en dus moeten Eugenie en Jack dat ook hebben. De beveiliging daarvan kost zo’n 2,3 miljoen euro. En daar draait de belastingbetaler draait voor op. De politie van Windsor zit zelfs in geldnood door al die koninklijke huwelijken.

Daarom was er een petitie om te voorkomen dat de belastingbetaler zou opdraaien voor deze kosten. En, fijn voor het kersverse bruidspaar: ook daarmee overtreffen ze Harry en Meghan. Die kregen ook zo’n petitie aan de broek, maar die werd veel minder vaak getekend.