Het is de droom van veel arme Brazliaanse families: de zoon die het als voetballer gaat maken waardoor de hele familie kan ontsnappen aan de armoede. Het betekent dat jonge voetbaltalentjes zijn overgeleverd aan de schijnbaar goede bedoelingen van coaches en zaakwaarnemers. 

EenVandaag gaat op pad met David Rodrigues, een dertienjarig talentje uit de Favela, dat al is gescout door Botofogo, één van grootste voetbalclubs van Rio. Hij heeft een coach annex zaakwaarnemer die de beslissingen voor hem neemt. David heeft het niet breed thuis en voetbal is voor hem misschien wel de enige mogelijkheid om het beter te krijgen. De druk op David om goed te presteren is daardoor heel groot. 

André Bahia

In een heel ander deel van Rio de Janeiro en onder hele andere omstandigheden woont profvoetballer André Bahia met zijn gezin. In alle weelde. Hij speelt nu bij Botofogo maar speelde 6 jaar lang bij Feyenoord. André werd indertijd begeleid door zijn vader, wat niet gewoon is in Brazilië. Vreemden mochten zich niet bemoeien met zijn carrière en contracten worden door zijn vader uitgespeld. En in tegenstelling tot andere toptalentjes zetten zijn ouders hem niet onder druk om te presteren als voetballer. Een goede studie vonden ze minstens zo belangrijk. 

Bestaan zonder voetbal

David Bahia had hiermee een alternatief, mocht hij als sporter de top niet halen. Maar  worden de vele andere toptalentjes wel voorbereid op een bestaan zonder voetbal? Weinig jongens breken daadwerkelijk door, maar hebben totaal niets aan school gedaan. We spreken hierover met sportpsycholoog Rodrigo Acioli.