Brabantse jongeren blijken niet te durven solliciteren op banen in de Randstad omdat ze zich schamen voor hun accent. Zonder accent zou je namelijk meer kans maken op de arbeidsmarkt, schrijft de Metro vandaag.

Jongeren noemen hun eigen accent lomp en boers en durven daarom niet buiten de eigen regio te gaan werken. De Nederlandse Vereniging voor Logopedie & Foniatrie weet niet of er steeds meer Brabanders naar de logopedist gaan om van hun accent af te komen, maar een anonieme logopedist uit Den Bosch vertelt dat een accent afleren niet vergoed wordt door de zorg-verzekeraar.

Of je echt minder kans maakt op een baan in de Randstad als je met een accent spreekt, is niet bekend. Wel blijkt uit onderzoek dat mensen met een accent vaak minder verdienen. Een mogelijke verklaring daarvan is volgens professor Bennis van de UvA dat mensen die dialect praten minder productief kunnen zijn. 'Een klantenservicemedewerker met een zwaar Limburgse tongval kan zich bijvoorbeeld lastiger verstaanbaar maken dan een collega die ABN spreekt.'