De Brabantse economie draait als een dolle. De regio Eindhoven heeft de hightech-industrie, maar ook Tilburg en Waalwijk groeien dankzij banen in de distributie. Ook het totaal aantal vacatures steeg: in de eerste helft van 2017 waren er 93.100 vacatures, een stijging van 19 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Minder gebruikers Voedselbank

In Brabant is het aantal gebruikers van de Voedselbank spectaculair gedaald met 11,6 procent, terwijl het landelijke cijfer stabiel bleef. Ook Annemarie Lambers van de Voedselbank in Waalwijk merkt dat het beter gaat met de economie. "Een aantal jaren geleden bezochten er nog 150 gezinnen onze Voedselbank. Nu zijn dat er rond de 50. Mensen zeggen vaak: ik heb weer een baan, dus hoef geen gebruik meer te maken van de Voedselbank." De 168 Voedselbanken in Brabant hebben samen zo’n 135.000 klanten. 

Economie in Brabant trekt aan

Het distribitiecentrum van Bol.com in Brabant is net af en zoekt volop personeel. Het bedrijf Ingram personeelsbegeleiding, dat naarstig op zoek is naar personeel voor het distributiecentrum, geeft aan dat het lastig is om goed gekwalificeerd personeel te vinden. "De economie trekt aan in de regio. Veel bedrijven zoeken personeel en dat maakt het extra moeilijk om medewerkers te vinden", aldus Jan Hein van Rijckevorsel van Ingram. De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, is trots op zijn economie, maar ziet ook de keerzijde van de medaille. "In 2016 zijn er 6000 banen gerealiseerd, maar op dit moment zijn er 11.000 vacatures. Het is echt een gekte op dit moment. We hebben gebrek aan knappe koppen en gouden handjes zoals ze dat hier noemen."

Maar niet alleen de knappe koppen met gouden handjes wordt aangeraden om te solliciteren. Ook mensen die geen werk hebben of geen werk gewend zijn moeten solliciteren, vindt Jan Hein van Rijckevorsel. "Het belangrijkste is dat je hen weer het gevoel geeft dat ze meetellen op de arbeidsmarkt. Als ze dan eenmaal aan het werk zijn en ik naar de vloer luistert dan komt je erachter dat iemand veel meer kan." Jason Latumaerissa zat langdurig thuis. "Ik zocht werk en heb bij Bol.com gesolliciteerd. Ik heb de mogelijkheden gekregen, mede door te studeren, om mij op te werken tot de functie die ik nu heb. Het is een mooie manier om weer aan te haken, zeker gezien mijn leeftijd  van 57 jaar." 

Maar na een piek volgt ook vaak een dip. Daar is Rijckevorsel niet bang voor. "Als je ziet dat in Nederland nog maar een klein percentage mensen via internet zijn inkopen doet, dan liggen er nog bergen aan kansen om door te groeien."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.