De borstkankerscreening kan minder pijnlijk. Het AMC en het bedrijf SigmaScreening komen met een nieuw type borstkankeronderzoek dat minder pijn doet dan de huidige mammografie, waarbij borsten worden platgedrukt zonder rekening te houden met grootte en stevigheid. Nu zien sommige vrouwen om die reden af van de screening.

Jaarlijks laten meer dan een miljoen vrouwen zich controleren op borstkanker. Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

EenVandaag vroeg 5000 vrouwen uit het EenVandaag Opiniepanel naar hun ervaring met de huidige borstkankerscreening. De helft geeft aan het huidige onderzoek als behoorlijk tot zeer pijnlijk te ervaren. Niet alle vrouwen geven gehoor aan de oproep om naar de screening te komen. In het onderzoek werd aan deze vrouwen gevraagd waarom zij niet meedoen. De meest gegeven reden hiervoor is dat zij opzien tegen de pijn. Bij één op de vijf van de ondervraagde vrouwen die niet naar de screening gaan speelt dit een rol.

In de uitzending van EenVandaag vanavond probeert Jose Luiken, die borstkanker had, de nieuwe methode uit. Zij heeft als patiënte vele malen een mammografie moeten ondergaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.