Al acht jaar houdt Janita Kroes haar borstkanker in bedwang. En dat terwijl de prognose in het begin er voor haar niet goed uitzag. Een chemokuur zou Janita alleen wat extra maanden geven. 

Haar oncoloog Jan Schellens, werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis had een experimenteel medicijn in huis, dat alleen nog maar was getest bij muizen, maar met goede resultaten. Janita heeft dit met beide handen aangegrepen en is acht jaar later nog steeds kankervrij. 

Het gaat om een zogeheten PARP-remmer. Britse wetenschappers hebben een stof ontwikkeld tegen het erfelijke BRCA-gen. Vrouwen met dit gemuteerde gen lopen het risico om op jonge leeftijd borst- en eierstokkanker te krijgen. Deze PARP-remmer zorgt ervoor dat alleen de gemuteerde cellen van de tumor worden kapot gemaakt.

Nog niet op de markt

Het klinkt als een veelbelovend middel, maar het is nog niet beschikbaar voor borstkankerpatiënten. Janita heeft gewoon puur geluk gehad dat zij dit medicijn heeft gekregen. Het middel is nog niet op de markt door ingewikkelde regelgeving en de terughoudendheid van de Britse farmaceut. ‘Aanvullend onderzoek is zeker noodzakelijk, maar doe het snel’, zegt oncoloog Jan Schellens. 

Al jaren is Schellens bezig om het experimentele medicijn beschikbaar te stellen voor zijn onderzoek naar borstkanker. Schellens heeft vele gesprekken gevoerd en gediscussieerd. Na zeven jaar is het eindelijk gelukt om het medicijn naar Nederland te krijgen. Vandaag start de oncoloog samen met zijn collega Sabine Linn een onderzoek bij 140 vrouwen die net zoals Janita borstkanker hebben gekregen door een gemuteerd BRCA-gen. 'Het kan niet anders, dan dat dit onderzoek het definitieve bewijs gaat leveren en geregistreerd wordt', zegt Schellens. 

In EenVandaag een gesprek met oncoloog Jan Schellens en met Janita Kroes.