Aanstaande zaterdag start de Boekenweek. Voor de meeste mensen houdt dat in: Een dag gratis reizen met de trein en misschien een signeersessie bezoeken in bibliotheek of boekhandel. Maar spreekt dit de jongere groep lezers onder de 30 nog wel aan?

Uit onderzoek van Marketresponse blijkt dat jongeren nauwelijks bereikt worden door de Boekenweek. 87% van de respondenten in de leeftijd van 18 tot 24 jaar is niet op de hoogte dat het boekenfestijn eraan komt. Slechts 3% van de ondervraagden in deze leeftijdsgroep zou de Boekenweek missen als deze wordt afgeschaft.

Betekent dit dat deze groep niet geïnteresseerd is in literatuur? Nee, maar zij lijken hun boeken liever op hippe festivals en bijeenkomsten als CoxTales, Literaturfest en Where the Wild things are te bespreken. Organisatoren van deze bijeenkomsten hebben de afgelopen jaren een geheel eigen invulling gegeven aan de voorheen stoffige literaire voorleesavond. Onder het genot van een biertje in de kroeg of op een festival praten jonge mensen op een ongedwongen manier over boeken. Tussendoor zijn er optredens en na afloop: een feest tot in de late uurtjes.

De hippe literaire avond: een gemiste kans voor de organisator van de Boekenweek?