In de afgelopen eeuw had elke generatie z’n eigen oorlog. En z’n eigen literatuur over die oorlog. 'Im Westen Nichts Neues' is verbonden aan de Eerste Wereldoorlog. 'Catch 22' en 'The Naked and the Dead' zijn van de Tweede. TweeVandaag spreekt met de schrijver van 'Miss Sarajevo en 'Toen de Engelen Vertrokken'.

De huidige generatie van dertigers en veertigers had geen oorlog en vooral geen boek over een gewelddadig conflict waarin het menselijke fatsoen tot het uiterste wordt getergd of helemaal onderuitgehaald.

Toen de Engelen Vertrokken

In 1992, op het hoogtepunt van het beleg van Sarajevo, kwam de jonge Amerikaan Bill Carter naar de stad als begeleider van een voedseltransport. Twee jaar daarvoor was z’n grote liefde om het leven gekomen. Bij Carter sloegen de stoppen door en voor hem begon een zwerftocht die een voorlopig einde vond in Sarajevo. Met een amateurcamera filmde hij het dagelijkse leven wat resulteerde in de veelbekroonde Miss Sarajevo. Daarna, na tien jaar schrijven, volgde het boek Toen de Engelen Vertrokken. De Nederlandse vertaling van dit boek is onlangs uitgekomen.

Boek Bill Carter over Sarajevo