Het is niet te missen als je door een grote stad loopt: de eeuwenoude klanken die uit de klokkentoren komen. Heel populair is het bespelen van de beiaard niet, des te bijzonder is de nieuwe baan van de 22-jarige Bob van der Linde. Hij werd vorige week officieel benoemd tot beiaardier van de Eusebiuskerk in Arnhem en is daarmee de jongste van Nederland.

Orgel

De passie voor de beiaard is niet zomaar uit de lucht komen vallen voor Van der Linde. Al op jonge leeftijd leerde hij piano spelen. “Ik kom uit een heel muzikaal gezin. Ik speelde eerst orgel en ben vervolgens een keer gaan kijken bij iemand die de beiaard bespeelde. Ik raakte al heel snel gefascineerd. Ik vond het eerst een raar geluid hebben, maar het had na die eerste introductie gelijk iets magisch. Het sprak me vooral aan dat je in een toren zit en muziek maakt voor het volk. Iedereen in de stad kan je horen.”

Anonieme jury

Er zijn volgens Van der Linde zo’n 150 beiaardiers in Nederland, waarvan er 45 een officiële aanstelling hebben. Daar is hij er nu één van, en voor die baan moest hij ook echt solliciteren. “Ik stuurde een brief waarna ik met vier andere kandidaten uitgenodigd werd om een anonieme sollicitatie te doen. De jury van de Eusebiuskerk ging ergens in de binnenstad zitten en wij moesten een paar nummers spelen op de beiaard.” Na een week hoorde Van der Linde dat hij was aangenomen als beiaardier. “Ik was buiten zinnen. Het gebeurt namelijk niet vaak dat er een plek vrijkomt.”

Popmuziek

Ook de nummers die een beiaardier speelt moeten met de tijd mee. Hoewel het grootste deel van het repertoire uit klassieke stukken bestaat, moeten beiaardiers tegenwoordig ook ‘moderne’ liedjes kunnen spelen. Zo heeft Van der Linde tijdens zijn sollicitatie een uitvoering van zangeres Adele gespeeld op de beiaard.