‘Barbaars en subversief’ waren typeringen van de juryleden van de Pulitzerprijs als het ging om popmuziek. Klassieke muziek, en heel soms jazz was meer hun smaak. Tot vandaag. Levende legende Bob Dylan valt de eer toe als eerste popartiest de prestigieuze prijs in de wacht te slepen. ‘Wegens diepe impact op populaire muziek en Amerikaanse cultuur, gekenmerkt door lyrische composities van buitengewone poetische kracht” Aldus de jury.

De prijs, vernoemd naar de Amerikaanse Amerikaanse journalist Joseph Pulitzer, wordt jaarlijks uitgereikt en geldt als de hoogst haalbare nationale prijs op het gebied van journalistiek, literatuur en muzikale composities. De prijs kent een groot aantal befaamde winnaars als Ernest Hemmingway, Seymour Hersh en Robert Frost. En nu dan ook Bob Dylan. En ik moet zeggen, zijn naam past in dit rijtje.

Want niemand die de laatste 45(!) jaar zoveel heeft betekend voor de Amerikaanse songwriterscultuur als Bob Dylan. Er is geen artiest zo vaak gecoverd. Geen artiest kende zoveel ups and downs en kwam evenzo vaak terug. Zijn stemgeluid werd met de jaren raspender en krakender. En muzikaal keerde Dylan steeds vaker terug naar zijn roots. Met sterke tot de verbeelding sprekende songs, waarvan hier een live-voorbeeld van een optreden van Dylan in Amsterdam, precies een jaar geleden:

Wellicht is deze Pulitzerprijs een opmaat voor die andere prijs waar Dylan al jaren mee in verband wordt gebracht. Het zal Dylan niet zoveel uitmaken. Hij won al Grammies en heeft al een Oscar op zak voor het duistere en radeloze maar o zo prachtige 'Things have changed'.

Een officieel reactie heeft de oude bard nog niet gegeven en zal hij wellicht niet geven ook. Maar in 1978 zong hij al ‘I have dined with kings, I've been offered wings And I've never been too impressed'. En het is niet des Dylans om daar dertig jaar later anders over te denken.