Alles in Amerika draait deze dagen om de verkiezingen. Nou ja, bijna alles. In Louisiana, waar EenVandaag/ Avrotros/ Nieuwsshow zijn neergestreken, staat op zaterdagen in de herfst de tijd even stil. Honderdduizenden mensen trekken naar kleine universiteitssteden. Ze kijken naar American Football. Politiek staat dan voor even op het tweede plan.

Baton Rouge, Louisiana - Het geluid komt van alle kanten. Hard en veel. Voor mij, op een podiumpje aan de rand van een gigantisch grasveld spelen twee langharige mannen rockmuziek. Achter mij klinkt een rapper. Op het veld voor het podium staan twee soorten mensen: knappe blondines van een jaar of twintig die er in hun keurige laarzen en korte rokjes uitzien alsof ze naar het beste restaurant van de stad gaan. En mannen in gele t-shirts die vooral willen dat de blondines in hun buurt blijven.

Het is herfst en 30 graden. Op de velden rond de Louisiana State University staan tienduizenden mensen. Over vier uur begint dé American Footballwedstrijd van het jaar. Louisiana State University, LSU, tegen de University of Alabama. Een 'clash of titans' in de universiteitscompetitie.

Relatief kleine steden als Oxford in Mississippi, Tallahassee in Florida, Auburn in Alabama worden overspoeld met honderdduizenden bezoekers. Sommigen reizen honderden kilometers om al op de dagen voor de wedstrijd een plekje voor hun camper te vinden. Kassa voor de lokale economie en vooral kassa voor de universiteiten: LSU verkocht in 2015 voor meer dan 40 miljoen dollar aan kaartjes voor sporten als football en honkbal en behaalde een omzet van bijna 140 miljoen dollar. 

Dit jaar gaat het niet zo goed met de LSU Tigers, al heeft dat weinig effect op de opkomst. Al zou het RKC Waalwijk van Amerika op bezoek komen: dan nog zit de tent vol. Kaartjes gaan op de zwarte markt voor minimaal 175 dollar over de toonbank.

In Baton Rouge draait alles in de uren voor de wedstrijd om de 'taillgate party': een uit de hand gelopen tuinfeest met meer dan 100.000 gasten. Veel mensen nemen hun eigen eten en drinken mee. Inclusief gigantische partytenten, generatoren, koelboxen. Ik ruik een gek mengsel van vis, barbequevlees, benzine en bier. Er wordt gelachen, gedronken, mensen krioelen door elkaar. De enige agenten die ik zie houden de kilometers lange file in bedwang. 

Politieke uitingen zie je in deze regio en in deze mensenmassa nauwelijks. Een enkel bord van een lokaal congreslid, een bordje voor Trump. Bij het stadion zie ik een man in een Trump-shirt. 'Make America Great Again.' Mannen lopen op hem af voor een fist bump, of een aanmoedigingskreet. Dan verdwijnt hij in de menigte.

De fans die over politiek willen praten doen dat een beetje besmuikt: veruit de meeste mensen in deze regio stemmen op Trump en lijken zich half te verontschuldigen als ze hun voorkeur bespreken. Ze maken zich zorgen over de harde campagne en de politieke spanningen. Liever praten ze over de wedstrijd - 'we'll win' als standaard stopzin - en drinken ze nog een pils. 

Enkele uren later, als de zon onder is en het kolossale Tiger Stadium gevuld zien ze hoe LSU verliest. Dat is vervelend. Maar gelukkig komt er snel een nieuwe zaterdag.