Spanning rondom de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Tegenstrijdige berichten volgen elkaar in rap tempo op. Alleen de hoofdrolspeler in deze publicitaire storm is steeds dezelfde: lawaaidemonstrant Rogier Meijerink. Oud-korpschef Joop van Riessen: “Bizar hoe een eenling heel Nederland al een week in zijn greep houdt.”

Al dagen achter elkaar houdt actievoerder Meijerink de gemeente Amsterdam en de rest van het land gegijzeld met zijn plannen om lawaai te maken op de Dam. Want hoewel hij eerder toch bleek af te zien van zijn snode plannen, zijn de autoriteiten er toch nog allesbehalve gerust op. Alles staat op scherp om escalatie in de drukke menigte te voorkomen.

Kijk & Lees ook:

Inmiddels zijn de plannen van de actievoerder onderdeel van soort nationaal debat geworden. Veteranen, Ajax-supporters en Molukkers: iedereen lijkt op dit moment een mening te hebben over deze netelige kwestie.

“De maat is vol”

Ook politiek Den Haag staat-ondanks het reces-op zijn achterste benen. Madeleine van Toorenburg (CDA) heeft geen goed woord over voor de acties van Meijerink: ”Voor mij is inmiddels de maat wel vol. De veiligheid van de burgers is in het geding. Dit weegt wat het CDA betreft een stuk zwaarder dan het recht op demonstratie.“

Het kamerlid staat dan ook vierkant achter het door de rechter opgelegde gebiedsverbod aan de heer Meijering. “De rechtstaat vereist ook dat we grenzen stellen. Dat is wat we op dit moment moeten doen. Niet meer en niet minder.”

Desnoods arresteren

Als demonstrant Meijerink dit gebiedsverbod toch aan zijn lars lapt, moet er wat de politica betreft nog harder opgetreden worden. “Het is duidelijk dat dit een totaal respectloze actie is.  Als die niet van de baan is, dan moet wat ons betreft tot arrestatie worden overgegaan. Dan zitten ze maar gewoon vast tijdens de herdenking. Want dreigen met een ernstige ordeverstoring kan niet worden geaccepteerd.“

“Commotie bizar”

Joop van Riessen was jarenlang het boegbeeld van de Amsterdamse politie. Hij diende tot 2004 als korpschef in de hoofdstad. Hij verbaast zich vooral over alle commotie van deze week. "Ik vind het totaal bizar hoe een eenling heel Nederland al een week totaal in zijn greep kan houden. Waar zijn we dan mee bezig met z’n allen?", reageert hij. 

Lees ook:

“Politici moeten rust bewaren”

De oud-politiebaas wijt de overspannen reacties vooral aan de huidige maatschappij. “Ik had in mijn tijd niet te maken met lawaaimakers op 4 mei. Op dat vlak was het een stuk rustiger. Nu lijkt de vlam veel sneller in de pan te slaan.” Ook vindt hij dat politici veel meer de rust zouden moeten bewaren in plaats van over elkaar heen te buitelen met hun verontwaardiging. “Politici zouden niet meteen tot strengere maatregelen moeten oproepen. We leven per slot van rekening wel in een rechtstaat. Niet in een dictatuur.”