De film Blade Runner 2049 is er in een opzicht al in geslaagd om in de voetsporen te treden van de voorloper Bladerunner: Tegenvallende verkoopcijfers in het eerste weekeinde. Het Amerikaanse blad Forbes spreekt zelfs van een ‘box office disaster’: een ramp voor de kaartverkoop.

“Dat is nogal een premature uitspraak”, vindt filmrecensent Bor Beekman, die bovendien op weinig gebaseerd is. Er is namelijk slechts gekeken naar de filmvertoningen op vrijdag, in alleen de Amerikaanse bioscopen. Maar toch, in de VS viel het aantal bioscoopbezoeken tegen.

Culthit

Ook de eerste Blade Runner had in 1982 een haperende start. De film trok niet veel bioscoopbezoekers, mogelijk omdat er niet veel animo was voor een ‘arthouse film verpakt als blockbuster’, denkt Beekman. “En, ook niet onbelangrijk: in 1982 draaide Steven Spielberg’s ET gelijktijdig met Blade Runner. Een hele andere science-fiction film, met warmte, knuffelen en vriendelijke aliens.” Volgens Beekman verkozen bioscoopgangers die gezellige jaren ’80 hit boven de donkere science-fictionfilm van die rare Brit Ridley Scott, waarin de wereld er slecht aan toe was.

“Maar soms heeft het publiek het gewoon mis,” zegt Beekman. En of het publiek het mis had: Blade Runner uit 1982 is tegenwoordig een ware cult-hit, een klassieker die ‘enorme invloed had op allerlei andere kunst’. 

Verhouding tussen mens en robot

De eerste film is gesitueerd in een duister Los Angeles, in 2019. Dankzij vergevorderde technologie zijn er robots die zo op de mens lijken dat ze er niet of nauwelijks meer van te onderscheiden zijn. De ‘Blade Runners’ (Harrison Ford en Ryan Gosling) zijn de agenten die verantwoordelijk zijn voor het pensioneren van de robots, oftewel, het neerschieten ervan. De regisseur lijkt met zijn film zijn tijd ver vooruit: de discussie over de verhouding tussen mens en kunstmatige intelligentie is actueler dan ooit.

Cult op cult

Of Blade Runner 2049 net zo succesvol wordt, dat moet nog blijken. “Als je bouwt op één van de grootste cult-hits aller tijden, is het heel moeilijk om zelf cult te worden. Je staat al op de schouders  van een reus.” Toch is Beekman wel optimistisch: hij denkt dat Blade Runner 2049 een redelijke hit wordt.