Sven Kramer staat op het punt geschiedenis te schrijven. De topschaatser is straks in Sotsji zwaar favoriet op de lange afstanden en dus is de vraag vooral hoeveel medailles hij dit keer zal pakken. Maar hoe bracht Sven het er af als jeugdrijder? Onder andere daarover vertelt de niet-geautoriseerde biografie 'Sven' van EenVandaag-redacteur Johan Boef, die donderdag verschijnt.

Sven groeide op in een schaatsomgeving. De kernploeg van de schaatsbond stond letterlijk aan zijn wieg en al in zijn prilste jeugd liepen de schaatsgrootheden in en uit in huize Kramer. Desondanks leek het er als jeugdrijder helemaal niet op dat hij een grote zou worden, al riep hij het zelf wel van de daken. Met hangen en wurgen wist hij zich te handhaven in de verschillende selecties door de jaren heen, maar breekt dan op zijn zestiende door een enorme werklust toch door.

In EenVandaag een gesprek met schaatsers Frits Schalij en Arnold Stam, die Sven al vanaf de wieg kennen, zijn gewestelijk trainer Frits Wouda en schaatsmaatje Guido Berends, toentertijd ´het grootste talent in dertig jaar´.

Download

Jeugdbeelden Sven Kramer