Prinsessen Irene en Margriet zijn geschokt door de plannen voor woningbouw op het terrein van paleis Soestdijk, omdat daar bomen voor gekapt moeten worden. Ze lieten dit weten per mail, 'en dat mag eigenlijk niet', zegt Justine Marcella van Vorsten.

Het moet een bijzonder moment geweest zijn voor raadslid Kees Koudstaal van de Baarnse Onafhankelijke Partij in Baarn. Pling, een mail. Afzender: prinses Margriet en prinses Irene. Koudstaal schreef de dames een brief, omdat hij de natuur in Baarn op de kaart wilde zetten binnen de gemeenteraad. Vooral nu er nieuwe plannen zijn voor appartementencomplexen bij paleis Soestdijk. Dat hij een persoonlijke reactie zou krijgen, had hij niet verwacht.

Tien appartementencomplexen

"Voor de marechausseekazerne en het Borrebos willen ze tien appartemencomplexen plaatsen. Dat moet uiteindelijk tachtig woningen opleveren en dat moet allemaal hier gebeuren", vertelt Koudstaal terwijl hij over het terrein loopt.

Met de opbrengst van de woningen willen de eigenaren van het paleis, dat in 2017 werd verkocht, het gebouw opknappen. Daar is 100 miljoen euro voor nodig. "Ze zeggen: 'We bouwen om de bomen heen', maar dat kan gewoon niet."

info

Een stukje uit de mail van prinses Margriet en prinses Irene

Mijn zuster Margriet en ik zijn geschokt bij het lezen dat de nieuwe eigenaren van het landgoed Soestdijk het oude Borrebos willen aantasten en ook het inmiddels lege marechausseeterrein willen gebruiken om nieuwe woningen te bouwen. (...) Wij steunen daarom degenen die het Borrebos willen beschermen en zouden daaraan toe willen voegen dat wij het ook belangrijk vinden om de natuur terug te geven aan zichzelf op het voormalige kazerneterrein.

Een sprongetje

En daarom schreef Koudstaal de prinsessen, die jarenlang in paleis Soestdijk woonden. Toen ze trouwden, vertrokken ze en Irene keerde na haar scheiding weer terug in een deel van het huis.

"Ik dacht 'ik benader haar gewoon, vanuit het hart'. Ik voelde me net een klein kind toen ik het verstuurd had. Maar gisterochtend kwam er dus een reactie. Mijn hart maakte een sprongetje. Niet alleen voor mijzelf, maar voor Baarn. Nu staat het op de kaart." Een oud-medewerker van het paleis die nog altijd op het terrein woont, vindt de reactie van de prinsessen overigens rijkelijk laat. "Ik heb er 27 jaar gewerkt en dat er vroeg of laat gebouwd zou worden, speelt al heel lang. Maar ik ben het wel helemaal met de reactie eens."

Kees op het terrein van Soestdijk
Bron: EenVandaag
Kees Koudstaal op het terrein van Soestdijk

'Het mag eigenlijk niet'

Intussen laat de Rijksvoorlichtingsdienst per mail weten dat de brief niet namens de koninklijke familie is geschreven, maar op persoonlijke titel. Hoe bijzonder is dat eigenlijk? Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten noemt het bijzonder, maar ook weer niet. "Want het gaat om natuur. Er staan daar bomen die 200 jaar oud zijn. Prinses Irene en natuur horen bij elkaar."

Volgens Marcella is het vooral bijzonder dat de mail afkomstig is van prinses Margriet. "Zij valt onder het koninklijk huis en mengt zich nu in het politieke debat. Dat is natuurlijk wel een hele dunne lijn. Ik vind eigenlijk dat het niet kan. Het mag eigenlijk niet. Die ministeriële verantwoordelijkheid zegt dat ze niet iets mogen zeggen dat in strijd is met het regeringsbeleid."

Niet op de vingers tikken

En daarom denkt Marcella dat de prinsessen niet op de vingers getikt zullen worden. "Natuur is een hot topic nu. Dus het is niet in strijd met het regeringsbeleid."

Marcella noemt de verkoop van het paleis in 2017 vooral een miskoop van de kopers. "We hebben er nog een leuk concert gehad met Sting. Maar daar red je het niet mee. Er is 100 miljoen euro nodig om het op te knappen. Het is een miskoop en verder niks."

Luister hier gesprek terug met Justine Marcella van Vorsten over de reacties van de prinsessen