Voor honden die betrokken waren bij een bijtincident is de toekomst vaak somber. Zij worden onderworpen aan een test. Als ze die niet glansrijk volbrengen, volgt meestal euthanasie. Deze praktijk is dierenliefhebbers een doorn in het oog. Zij vinden het onbestaanbaar dat een hond zónder tussenkomst van een rechter tot de dood veroordeeld kan worden. Volgens hen zijn er bovendien andere manieren om te voorkomen dat een hond weer bijt, bijvoorbeeld een cursus of aanlijnplicht. De Tweede Kamer stemt over een motie van de SP en GroenLinks die dit moet regelen.

Advocaat Rutger van Veen verdedigt geregeld hondenbezitters die hun hond kwijt dreigen te krijgen. "Die inbeslagname begrijp ik vaak nog wel, maar vervolgens wordt een hond gelijkgesteld aan een voorwerp. Het OM mag zelfstandig beslissen of de hond afgemaakt mag worden. Daar zou een rechter aan te pas moeten komen, want dan is de procedure met veel meer waarborgen omkleed. Bezwaar maken is nu vaak heel ingewikkeld." Het ligt volgens van Veen namelijk ook niet altijd aan de hond. "Er zijn honden wiens baasje in een psychose belandt, waardoor de hond ook flipt. Die zouden met een ander baasje en een cursus waarschijnlijk weer prima de maatschappij in kunnen."

Beten in kuit en bovenarm

De Mechelse herder van Wilma (Roozendaal) is een half jaar geleden verzeild geraakt in een bijtincident. Hij heeft daarbij een kind in de bovenarm en kuit gebeten. Daarop is de hond meegenomen door de politie en getest. Wilma: "Wij weten niet wat daar precies gebeurd is, want daar zijn geen beelden van. We weten alleen dat de uitkomst was dat 'het baasje niet met de hond kon omgaan'. Wij zijn zelf helemaal niet agressief, dus we hadden niet gedacht dat we ooit in zo'n situatie verzeild zouden raken." De rechtbank heeft inmiddels geoordeeld dat de hond niet direct afgemaakt hoeft te worden, maar een tegenonderzoek mag doen bij hondentrainer Martin Gaus. "We hebben hier inmiddels 53 van dergelijke honden gehad, en daar zijn er 50 van teruggegaan naar hun baasje. Dus een training is vaak wel een oplossing voor bijtende honden", zegt Martin Gaus.

Zwaargewonden of doden

Advocaat Iaira Boissevain is het niet eens met de kritiek dat honden te zwaar gestraft worden. Eerder pleitte zij bij EenVandaag al voor een betere registratie van 'hoog-risicohonden'. "Er zijn voorbeelden dat een hond onder voorwaarden weer terug de maatschappij in mag, maar dat er helaas daarna toch weer slachtoffers vallen. Er zijn wekelijks tientallen bijtincidenten", aldus Boissevain.  "Zo is er vorig jaar nog een hond in Den Haag doodgebeten door een hond die al verplicht een muilkorf moest dragen, maar waarvan het baasje dat had nagelaten. Op een moment dat er zwaargewonden of doden zijn gevallen is het voor mij duidelijk: dan moet die hond worden afgemaakt."